Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vrije psychologen uit de markt gedrukt’

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars kopen per 1 januari 2015 fors minder geestelijke gezondheidszorg in bij vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten. Het gaat om dalingen van tot veertig procent.
‘Vrije psychologen uit de markt gedrukt’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Daardoor dreigen de vrijgevestigden uit de markt gedrukt te worden, zo waarschuwen de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP) en de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE). Het gevolg is dat een aanzienlijk deel van de jaarlijks 80.000 patiënten niet behandeld te kunnen worden in de ggz. ‘Hierdoor zullen niet alleen wachtlijsten ontstaan, maar ook de vrije keuze voor een behandelaar zal worden beperkt, zo waarschuwen de partijen.

Transitie jeugd-ggz

De problemen ontstaan door de transitie van de jeugd-ggz naar gemeenten per 1 januari 2015. Zorgverzekeraars hoeven volgens de NVVP en LVE niet langer vrijgevestigde zorgaanbieders, die kinderen en jongeren tot 18 jaar behandelen, te contracteren. Recentelijk kregen de vrijgevestigden contracten aangeboden, daaruit blijkt dat zorgverzekeraars massaal fors snijden in de omzetplafonds van vrijgevestigden. ‘Dit levert dalingen op tot wel 40 procent. Dergelijke dalingen komen volstrekt niet overeen met het percentage van vrijgevestigde zorgaanbieders dat kinderen en jongeren behandelt, circa 15 procent.’

Interne bezuinigingsdoelstellingen

NVVP en LVE concluderen dat zorgverzekeraars de transitie van de jeugd-ggz misbruiken om interne bezuinigingsdoelstellingen te realiseren. ‘Door de forse dalingen dreigen praktijken noodgedwongen te moeten krimpen of sluiten. Patiënten die door een vrijgevestigde zorgaanbieder behandeld willen worden, zullen te maken krijgen met wachtlijsten én een beperking van de vrije keuze van behandelaar.’ NVVP en LVE vinden het zorginkoopbeleid van zorgverzekeraars onaanvaardbaar en hebben het ministerie van VWS en de NZa gevraagd in te grijpen. Tot dusver hebben zij geen actie ondernomen. ‘Als de minister en/of de NZa niet ingrijpen, kan een grote groep patiënten per 1 januari 2015 niet meer door een vrijgevestigde (Eerstelijns)psycholoog of psychotherapeut worden behandeld.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.