Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wetswijziging Wmo aangenomen door Eerste Kamer

De wetswijziging in de Wmo is aangenomen door de Eerste Kamer. Hiermee is de status van de alfahulp in de huishoudelijke verzorging definitief aangepast.

De wetswijziging van staatssecretaris Bussemaker houdt in dat thuiszorgcliënten niet meer ongevraagd de werkgever van een alfahulp kunnen worden. Een thuiszorgorganisatie die alfahulpen inzet voor de meest eenvoudige huishoudelijke hulp, moet klanten hier nu over informeren. Deze klanten hebben het recht om de werkgeversrol te weigeren. De thuiszorgorganisatie moet deze klanten in dat geval ondersteuning in natura aanbieden.

Alfahulpconstructie

Een aantal gemeenten en aanbieders vrezen dat door de wetswijziging de kosten voor thuiszorg flink zullen toenemen. Als klanten massaal alfahulpen weigeren, zullen duurdere vaste krachten ingezet moeten worden.

Aanbesteding Wmo

In de wijziging wordt verder ook nog geregeld dat nieuwe aanbieders die een Wmo-aanbesteding hebben gewonnen, het personeel van oude aanbieders die de aanbesteding hebben verloren moeten overnemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Wethouders worstelen met de Wmo

VNG: thuiszorg zonder alfahulp stuk duurder

Enorm tekort alfahulpen bij Sensire

Magazineartikel: ‘Als ze mijn Marie-José maar sturen’

2 REACTIES

  1. Hopelijk word deze wet met terugwerkende kracht ingevoerd.
    Zodat degene die gedwongen werden door instellingen om onder druk een slecht alfahulp te accepteren in ere hersteld worden en hun baan terugkrijgen met alle oude arbeidsvoorwaardes

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.