Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wmo-loket onvindbaar voor mantelzorger

Mark van Dorresteijn
Mantelzorgers van mensen met dementie zijn onverminderd zwaar belast. Gemeenten worden komend jaar verantwoordelijk voor hun ondersteuning, maar veel mantelzorgers weten de weg naar het gemeentelijke Wmo-loket nog niet te vinden.
Wmo-loket onvindbaar voor mantelzorger
Foto: ANP - Roos Koole

De belasting van mantelzorgers is tussen 2011 en 2013 onveranderd, in 2013 was die even hoog als in 2011. Dit blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg van Alzheimer Nederland en het NIVEL.

Zwaar belast

Vier op de tien mantelzorgers van mensen met dementie voelen zich ’tamelijk zwaar belast’, en ruim één op de tien voelt zich ‘zeer zwaar belast’ of ‘overbelast’. Veel mantelzorgers hebben het gevoel er alleen voor te staan, ze zorgen dag en nacht voor hun naaste met dementie en de situatie laat hen nooit los. Het maakt wel uit of de naaste met dementie thuis woont of is opgenomen in een instelling. Mantelzorgers van mensen die thuis wonen verwachten de zorg minder lang vol te kunnen houden. In het algemeen voelen mantelzorgers zich het meest gesteund door de casemanager dementie.

Wet maatschappelijke ondersteuning

Het kabinetsbeleid is erop gericht dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. De gemeenten krijgen budget en de verantwoordelijkheid om dit te faciliteren, door onder meer dagopvang en dagactiviteiten. De helft van de mantelzorgers blijkt behoefte te hebben aan ondersteuning via de gemeente. Een derde is echter nog onbekend met het Wmo-loket van de gemeente waar ze informatie kunnen krijgen over voorzieningen en ondersteuning die gefinancierd worden vanuit de Wmo.

Dagactiviteiten

Mantelzorgers van thuiswonende mensen met dementie blijken vooral behoefte te hebben aan dagbesteding of dagopvang voor hun naaste met dementie, met activiteiten als wandelen, spelletjes doen, of wat creatiever zoals het maken van kaarten, handwerken of schilderen. Dingen die mensen met dementie herkennen en nog kunnen. NIVEL-programmaleider Anneke Francke: ‘Zulke dagactiviteiten voor mensen met dementie zijn ook van belang voor de mantelzorger, omdat deze dan even op adem kan komen. Veel mantelzorgers zijn nu zwaar belast, het zijn vaak partners die zelf ook al op leeftijd zijn. Daarom is het belangrijk dat medewerkers van het Wmo-loket, casemanagers, wijkverpleegkundigen of huisartsen, er ook alert op zijn of er nog hulp in te schakelen is in het bredere sociale netwerk. Denk bijvoorbeeld aan gezonde ouderen in de buurt, buren of vrienden.’

Monitor

Alzheimer Nederland en het NIVEL houden sinds 2005 elke twee jaar een landelijke monitorpeiling onder mantelzorgers. Dit is de vierde grootschalige peiling. Meer dan 3300 mantelzorgers hebben in het najaar van 2013 een vragenlijst ingevuld.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.