Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen niet klaar voor EPD

AMSTERDAM – Driekwart van de ziekenhuizen zegt nog niet klaar te zijn voor de invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). De meeste ziekenhuizen menen wel goed op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het landelijke EPD, maar voeren het voorlopig nog niet in.

Dit blijkt uit een onderzoek van IT-dienstverlener Furore onder 32 academische en algemene ziekenhuizen.

Budget reserveren

Het streven van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (NICTIZ) om eind 2007 het EPD landelijk in te voeren, lijkt op basis van dit onderzoek onhaalbaar. Slechts een kwart van de ziekenhuizen heeft in 2006 budget gereserveerd voor het landelijke EPD. Ook is de medische staf er in veel gevallen nog niet bij betrokken. De verwachting is dat veel ziekenhuizen niet eerder dan eind 2008 kunnen aansluiten op het landelijke EPD.

Vertraging

Furore verwacht dat de invoering van het patiënten dossier vertraging zal oplopen door een gebrek aan financiering en de lange doorlooptijd van de implementatie. Rob Mulders, directeur van IT-dienstverlener Furore: “Veel ziekenhuizen zien zeker de voordelen van het landelijke EPD in, alleen wil men liever de eerste kinderziektes afwachten. Het is daarom belangrijk dat de koplopers snel van start gaan en hun ervaringen delen, zodat de rest over de streep getrokken wordt.” (ZorgVisie – Hanneke Bruggeman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.