Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Zorgkosten 100 miljoen lager dan begroot

De overheid geeft dit jaar voor het eerst sinds jaren minder uit aan zorg dan begroot. In 2013 blijft er 100 miljoen over, zo blijkt uit de voorjaarsnota 2013. Vorig jaar was er nog een overschrijding van 1,1 miljard.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorgkosten 100 miljoen lager dan begroot

De onderschrijding van het Budgettair Kader Zorg is te danken aan het succesvolle preferentiebeleid, waarbij verzekeraars alleen goedkope medicijnen van geselecteerde fabrikanten vergoeden. Dat scheelt dit jaar 400 miljoen euro. Tegelijk zijn er door macro-economische ontwikkelingen tegenvallers van 300 miljoen op de zorgbegroting, maar per saldo blijft er dan toch 100 miljoen euro over.

Beheersing zorguitgaven

Minister Edith Schippers van VWS heeft zich bij haar aantreden ten doel gesteld om de zorguitgaven te beheersen. Die stijgen al jaren, maar moeten in elk geval minder hard stijgen. Schippers sloot daartoe akkoorden met onder meer de ziekenhuizen, de huisartsen, de geestelijke gezondheidszorg

4
40

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

 1. Als je maar hoog genoeg begroot dan komt er vanzelf een moment dat je geld over houdt….. Hopelijk weerhoudt dit de minister niet om eens goed te kijken naar het declaratiegedrag van ziekenhuizen en specialisten want volgens mij ging dat ook nog eens om 3 a 4 miljard. Tel daar de 1.4 miljard bij die de zoegverzekeraars aan winst hebben gemaakt dan gaan we pas echt stappen maken! Hoera voor de marktwerking…..

 2. Lees alle reacties
 3. Schippers lanceert het bericht dat men 100 miljoen onder de begroting komt.
  Dat is 0,95 minder (nulkommavijfennegentig !! procent) op een totaal aan kosten van 84 miljard voor de zorg.
  Iedereen weet dat een begroting maar een schatting is, dus die 0,95 minder kan heel eenvoudig 0,95 meer worden en dan is 100 miljoen een mooie reden om de premie te verhogen, maar nu heeft Schippers de blitz gemaakt.
  Slaap maar lekker door.
  Trouwens (zie het artikel hierboven) vorig jaar was er een OVERSCHRIJDING van 1,1 miljard en nu een ONDERSCHRIJDING van 100 miljoen; dat is een verbetering van 1,2 miljard en dat zou komen doordat men 100 miljard heeft bespaard op medicijnen.
  Kunt u het nog volgen?? Nee, ik ook niet.

 4. ja Geld !is wat teld en de mens daarachter is niet mee belangrijk.
  Je zal maar dagelijks klysma”s medisch noodzakelijk nodig hebben en deze niet meer of gedeeltelijk vergoed krijgen en een minimum inkomen hebben .Dan krijg je er problemen bij!Maar goed hieruit kan je opmaken dat de beleidsmakers in Den Haag verre van verstand hebben van medische zaken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.