Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zweden kiest voor HealthVault

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Het Zweedse ministerie van VWS wil Microsoft HealthVault gebruiken als platform voor de persoonlijke medisch dossiers van alle 9 miljoen Zweden. Dat is deze week bekend geworden. HealthVault is al in gebruik in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland lopen gesprekken tussen de softwarefabrikant en enkele regionale partijen.
Zweden kiest voor HealthVault

Met HealthVault kunnen patiënten hun eigen medische gegevens opslaan. Via de software kan een koppeling worden gemaakt met diverse meetapparatuur die de patiënt thuis gebruikt voor het meten van bijvoorbeeld bloeddruk of bloedwaarden. En HealthVault kan communiceren met diverse informatiesystemen in instellingen, bijvoorbeeld met het systeem van de huisartsen of het epd van een ziekenhuis. Patiënten beheren hun persoonlijke dossier zelf. Zij bepalen wie toegang krijgt. Ook kunnen patiënten een arts toestemming geven om de gegevens uit het persoonlijke dossier te delen met een andere zorgverlener.

Regering wil vaart maken

Cap Gemini voert de regie over het Zweedse project. De Zweden starten eerst met het voor HealthVault toegankelijk maken van de medische informatie die bij apothekers en huisartsen is opgeslagen. Dit gebeurt in de tweede helft van dit jaar. Volgend jaar moet de tweede lijn worden ontsloten. André Piso, hoofd van de afdeling businessdevelopment Health in Nederland, bevestigt dat de Zweedse regering vaart heeft willen maken door te kiezen voor een systeem dat reeds in gebruik is. ‘HealthVault is een bestaande oplossing die snel operationeel is te maken.’ De Zweden zullen gebruikmaken van een datacentrum dat in Ierland is gevestigd. Verder hebben zij de licentierechten voor het hele land in één keer afgekocht.

1 REACTIE

  1. Opmerkelijk. Alle Zweedse data komt in Ierland in een datacenter dat eigendom is van een Amerikaans (moeder)bedrijf. Blijkbaar geven ze in Zweden erg weinig om de Patriot Act.
    Waar wij wel wat van kunnen leren is dat patienten centraal hun eigen gegevens beheren (en toestemming geven) in plaats van ons absurde houtje touwtje knutselsysteem met lokale oplossingen die allemaal anders zijn en aan elkaar geknoopt + één keer toestemming geven en maar afwachten wie er in jouw gegevens zit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.