Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen SKB nemen afscheid van papier

Verpleegkundigen in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk (SKB) werken voortaan papierloos met het elektronische dossier van ChipSoft. Ze nemen daarmee afscheid van papieren dossiers.
Verpleegkundigen SKB nemen afscheid van papier

De verpleegkundigen werkten al langer met digitale aanvragen en bezettingsoverzichten, maar sinds kort verloopt de totale verpleegkundige rapportage digitaal, waaronder metingen, screeningslijsten en overdrachten. Teammanager Enid Peters-Scholten: ‘De grootste verandering is dat het papier weg is op de afdeling. We hoeven nu niet meer te zoeken naar een dossier en kunnen vanaf verschillende werkplekken gegevens registreren. Ook direct aan de bron.’

Grafisch behandelplan
Het behandelplan van de patiënt wordt grafisch weergegeven binnen het dossier. De verpleegkundige ziet in een oogopslag welke acties zij op welk tijdstip moet uitvoeren voor een patiënt. Automatische controles op de registraties, zoals een melding dat de bloeddruk gemeten moet worden, verhogen bovendien de patiëntveiligheid. ‘Het activiteitenplan is passend bij het ziektebeeld van de patiënt en vormt de centrale registratieplek. Een belangrijk voordeel is de integratie van prestatie-indicatoren, protocollen en formulieren’, aldus Peters-Scholten.

Efficiënt en effectief
Waar voorheen dezelfde gegevens over de patiënt soms op ieder papieren formulier opnieuw vastgelegd moest worden, is dat met het EVD en activiteitenplan verleden tijd. ‘Dubbele registraties worden voorkomen, wat zowel voor de zorgverlener als patiënt een tijdsbesparing tot gevolg heeft’, stelt Peters-Scholten. ‘De arts heeft bovendien altijd de meest actuele gegevens tot zijn beschikking. Zo kan hij bijvoorbeeld direct de metingen van de verpleegkundige inzien.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.