Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Achmea doet Slotervaartziekenhuis in de ban

Zorgverzekeraar Achmea koopt dit jaar geen zorg in bij het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Reden: het Slotervaartziekenhuis vraagt teveel geld. Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis zegt juist dat zij het contract met Achmea heeft opgezegd.
Achmea doet Slotervaartziekenhuis in de ban
Foto: ANP

Achmea zegt een dergelijke afspraak niet te kunnen verantwoorden. Woordvoerder Christine Rompa: 'Het Slotervaartziekenhuis vraagt ruim boven de afspraken in het hoofdlijnenakkoord, dat vinden wij maatschappelijk onverantwoord.' Het budget dat was bedoeld voor het Slotervaartziekenhuis gaat nu waarschijnlijk naar andere Amsterdamse ziekenhuizen.

Groot marktaandeel

Achmea heeft een aandeel van vijftig procent in de omzet van het Slotervaartziekenhuis. Rompa: 'Als er goede redenen zijn om afspraken te maken boven budget kan dat incidenteel, maar dat is hier niet het geval.' Achmea zegt dat er de laatste weken veelvuldig contact is geweest met het Slotervaartziekenhuis maar beide partijen komen er niet uit. Vanmiddag verliep de deadline van Achmea.

Bijbetalen

Voor patiënten die bij Achmea zijn verzekerd, onder andere Zilveren Kruis en Agis, betekent dit dat ze vanaf 1 april 2013 betekent mogelijk een deel van de kosten zelf moeten betalen. Dat kan volgens Achmea oplopen tot dertig procent. Voor degenen die nu al onder behandeling zijn in het Slotervaartziekenhuis, verandert er niets. Deze kosten krijgen de patiënten gewoon vergoed, zegt Achmea. Spoedeisende zorg – op verwijzing van de huisarts, huisartsenpost of via de ambulance – wordt altijd vergoed, ongeacht of er een contract is of niet.

Slotervaartziekenhuis

'Het is precies omgekeerd', zegt bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis, 'wij hebben het contract met Achmea opgezegd.' De discussie ging volgens Erbudak over de dure geneesmiddelen. Dit jaar zijn er meer dure medicijnen in de overheveling terecht gekomen en Achmea zou daar geen risico op willen lopen. Onredelijke  eisen zegt ze ook niet te hebben gesteld: 'Wij vragen de kostprijzen, zonder winstopslag. We willen niet groeien, behalve  onze afdeling  bariatrische chirurgie. Dat doen we goed, daar zijn we principieel in.'

Winstdoelstelling

'Onzin, onzin, onzin', noemt Erbudak het argument  Achmea dat het Slotervaartziekenhuis zich niet houdt aan de afgesproken maximumgroei van 2,5 procent conform het het hoofdlijnenakkoord. 'Daar gaat het helemaal niet om. Achmea wil zijn winstdoelstelling halen van  minimaal 100 miljoen euro dit jaar. En daar wil ik niet aan meehelpen.' Volgens Erbudak lopen de inkoopgesprekken met andere verzekeraars prima.

Passantentarieven

Uiteindelijk draait het voor het Slotervaartziekenhuis  om de nieuwe patiënten, daar sluit Achmea geen inkoopcontract voor af. Erbudak vindt dit geen ramp. 'Wij maakten altijd hele goede prijsafspraken. Onze kostprijzen liggen laag, want onze medisch specialisten zijn in loondienst en we hebben geen duur gebouw. Nu moet Achmea passantentarieven gaan betalen en die liggen veel hoger.' Achmeaverzekerden die mogelijk een deel van de kosten voor hun behandeling zelf moeten bijpassen, hoeven niet bang te zijn. Erbudak: 'Die rekening gaan wij betalen'.

4 reacties

 • rechterst

  De mond snoeren kunnen ze als de beste, concesssies doen ze niet meer
  Ze zijn te machtig!
  Dus afbreken die macht!
  Waar blijft de zorg-autoriteit??????

 • adje rem

  Beste GVerheij . Mag men hier van woekerpolisverzekeraarsgieren spreken ? ?

 • GVerheij

  Op 21 september 2012 berichtte de NRC (Jeroen Wester, sectie Economie) over een conflict tussen het ministerie en de zorgverzekeraars. Zie NRC-archief (je moet inloggen). De laatsten reserveren miljarden in onduidelijke potjes en maken daarna ook nog met elkaar zo'n 2 miljard euro winst. Met name Achmea wordt genoemd: zij houden 750 miljoen meer in aan reserve dan ze van DNB zouden moeten.
  De zorgpremie van miljoenen Nederlanders verdwijnt dus in diepe zakken van zorgverzekeraars verdwijnt. Er wordt in ieder geval géén zorg van ingekocht voor de klanten van de verzekeraars bij de verleners van de zorg. En dat is een grote schande! En de wijze waarop Achmea zich nu opstelt naar het Slotervaart ook. Hoe is het trouwens met het onderzoek naar het misbruik van markt-macht door zorgverzekeraars tijdens het inkopen van zorg in 2012? Andre Rouvoet (ZN) had een 'onafhankelijke' commissie ingesteld?

 • Heijman

  b

Of registreer u om te kunnen reageren.