Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Oplossing pgb-debacle in handen van 'regisseur'

Een ‘onafhankelijke ketenregisseur’ gaat alle partijen die betrokken zijn bij de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) aansturen. Dat is een onderdeel van het herstelplan waarmee staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) de grote problemen rondom de betaling van het pgb wil oplossen. De regisseur is voormalig Tweede Kamerlid Andrée van Es.
Oplossing pgb-debacle in handen van 'regisseur'
Foto: ANP Roos Koole

Deze week lekte het herstelplan uit waarmee Van Rijn reageert op de almaar voortdurende malaise rondom het uitbetalen van pgb's. Het plan bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste staat er in uitgelegd hoe en op welke termijn allerlei noodmaatregelen teruggedraaid moeten worden. 'Dat zijn noodmaatregelen die de afgelopen maanden zijn genomen om budgethouders en zorgverleners toch uit te kunnen betalen', zegt directeur Aline Saers van Per Saldo, de belangenvereniging voor pgb-houders. 'Er zijn gekke dingen gebeurd zoals dat alle budgethouders 10.111 euro gestort hebben gekregen, ongeacht de hoogte van hun pgb. Dit soort noodoplossingen om mensen toch te kunnen betalen, moeten zo snel mogelijk netjes teruggedraaid worden.'

De zweep

Ten tweede is de functie van ketenregisseur gecreëerd. 'Een deel van de uitbetalingen kan nu nog niet uitgevoerd worden omdat het niet alleen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) spaak loopt, maar ook bij zorgkantoren en gemeenten', zegt Saers. 'Daarom komt er nu een onafhankelijke persoon die de spreekwoordelijke zweep erover kan halen bij de SVB, gemeenten, VWS en zorgkantoren om de problemen op te lossen.' Naast regisseur Van Es zal ook topambtenaar Marcel van Gastel in de gaten houden of er daadwerkelijk vorderingen worden gemaakt.

Ten derde is te lezen met welke verbeteringen het SVB nog meer gaat komen. 'Dan gaat het om aanpassingen die het gebruik van het systeem moeten verbeteren. Zo ontvangen budgethouders straks meldingen als er iets gewijzigd is of niet klopt. Dat kan via de mail of via de post. Nu is het nog zo dat je echt ingelogd moet zijn in het online platform 'MijnPGB' om meldingen te krijgen van updates en wijzigingen.'

Evaluatie

Dat dit soort fouten nu pas naar boven komen en niet uit eerdere tests van het systeem, irriteert niet alleen Saers. Veel Kamerleden lopen al warm voor het Algemeen Overleg in de Kamer over het pgb aanstaande donderdag. Volgens CDA-Kamerlid Mona Keijzer komt Van Rijn wel erg laat met dit plan. 'Wij hebben eind vorig jaar al voorgesteld om bestaande pgb-houders een voorschot te geven van drie maanden, want al maanden krijgen wij e-mails en berichten van mensen die gewoon geen geld krijgen voor het werk dat ze doen.'

Een evaluatie van het debacle zal in de nabije toekomst verschijnen. Het is de vraag hoe deze evaluatie zal uitpakken voor de staatssecretaris en voor de bestuurders Nicoly Vermeulen en Ronald Barendse van de SVB.

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb's. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb's bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

4 reacties

 • Teceer

  en weer creëert de staatssecretaris een nieuw orgaan dat de problemen die hij niet weet aan te pakken, moet adresseren. maar tenzij Andrée van Es, voor wie ik veel waardering heb, feitelijk de zeggenschap krijgt om de falende organisaties aan te sturen in plaats van de huidige sturingsorganen (inclusief de bewindslieden en hun departementale top) en zich daarover rechtstreeks tegenover de Volksvertegenwoordiging te verantwoorden, betekent het plan weinig meer dan een nieuwe bureaucratische laag. en dus nog minder middelen voor de feitelijke zorg, waar die nodig is, bij de patiënt!

 • Huize Wezup

  Wij hebben te maken met cliënten en mantelzorgers. Niemand hoor je over deze groep. Daar gaat het over. Ziekte stress verdriet en nu nog de spanning rondom geld, indicatie gemeente etc. Het had allemaal niet gehoeven. Dank aan deze regering.

 • Gezinsbegeleiding Autisme

  Er is naar mijn mening geen administratief monster opgebouwd. Het probleem izt volgens mij in de slechte communicatie tussen SVB, Zorgkantoren en Gemeenten. Zodra een klant goed geregistreerd staat bij de SVB oopt het proces op rolletjes, is one ervaring. Echter in het SVB systeem zitten gewoonweg teveel fouten. Mevrouw van Es zou eens in de praktijk haar oor te luister moeten leggen. Hoe kan het dat een factuur twee maal uitbetaald kan worden. Oveigens veel of voor de SVB medewerkers die met ons boze consumenten worden geconfonteerd

 • Treg

  De simpele oplossing is vertrouwen en intensief controleren. We geloven in de eigen kracht van burgers, maar niet als het gaat om het omgaan met PGB. Nu is er een bureaucratisch monster opgetuigd, en wordt kennelijk nog verder opgetuigd. Kost bakken met geld, veel frustraties bij alle partijen.
  Kom terug op dit heilloze verhaal staatssecretaris. U zult daarmee veel betrouwbare PGB houders van veel onnodige sores verlossen!!!!

Of registreer u om te kunnen reageren.