Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amphia centraliseert monitoring zorgketens

Mark van Dorresteijn
Het Amphia Ziekenhuis gaat alle ict en technologie in de verschillende zorgketens centraal in de gaten houden. Daarvoor is het ziekenhuis een samenwerking aangegaan met ict-dienstverlener ValueBlue.
Amphia centraliseert monitoring zorgketens
Foto: Amphia Ziekenhuis

Het ziekenhuis heeft sinds januari 2014 acht zorgketens in kaart gebracht, waaronder de bewakingsmonitoren op de operatiekamer, de harttoonbewaking op de gynaecologie afdeling (Mosos) en de reiniging van scopen voor endoscopie. Eind 2014 wil het ziekenhuis in totaal zo’n 15 highcare zorgketens integraal monitoren. De aanpak maakt volgens het ziekenhuis een einde aan de versnipperde, individuele monitoring van ict en medische technologie.

Centrale controle

De 3000 werkplekken, honderden medische apparaten en applicaties, het epd, het ERP-systeem en vele onderlinge koppelingen (interfaces), vormen samen de levensader van het Amphia Ziekenhuis. Richard Kamman, manager Informatie en Medische Technologie: ‘Alle ict-systemen en medisch apparaten vormen met elkaar schakels in een zorgketen. Een storing in die keten kan forse gevolgen hebben voor de kwaliteit of continuïteit van het zorgproces. Tot voor kort werd elk component individueel gemonitord. Dat maakte het beheer en de bewaking van de keten als geheel een uitdaging. Met deze nieuwe aanpak kunnen we een melding of storing direct op waarde schatten en deze snel lokaliseren en oplossen. Maar minstens zo vaak voorkomen. En daarmee creëren we een belangrijke voorwaarde voor kwalitatieve en veilige zorg.’

Commandocentrum

In de aanpak is de onderliggende ict en medische technologie in nauw overleg met de inhoudelijke zorgmanagers gekoppeld aan de verschillende zorgketens. Op de betreffende afdeling – zoals de OK – geeft een dashboard de verantwoordelijke medisch specialist of zorgmanager continu inzicht in het functioneren van alle systemen en technologie die worden gebruikt in de betreffende zorgketen. De afdeling IT- en Medische Technologie behoudt het overzicht over alle ketens en verzorgt (pro-actief) het beheer. Kamman: ‘We beschikken feitelijk over een commandocentrum dat continu inzicht biedt in de status van alle onderliggende systemen per keten. Het aantal verstoringen neemt daardoor af en we hebben optimaal grip op de veiligheid en kwaliteit van zorg.’

Kennis delen

Tijdens een eerste rondetafelbijeenkomst met elf ziekenhuizen, die zich oriënteren op de invoering van deze vorm van integrale monitoring van zorgketens, heeft Amphia beloofd de opgedane kennis en ervaring te delen. Het doel is dat alle ziekenhuizen hiervan optimaal kunnen profiteren en snel stappen kunnen maken in de aanscherping van de monitoring.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.