Zorgverzekeraar is nutsbedrijf

Reinigingsdiensten, waterleidingbedrijven, GGD’en, gezondheidscentra, ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben een gemeenschappelijk doel: de volksgezondheid bevorderen. In de periode 2017-2021 profileren de laatste vier zich als nutsbedrijven en niet als commerciële instellingen. Voor de zorgverzekeraars betekent dit dat hun maatschappelijke legitimatie is gelegen in a. de zorg toegankelijk houden, b. de solidariteit borgen en c. de zorg betaalbaar houden.
Guus Schrijvers

Dit is mijn eerste suggestie over zorgverzekeraars in de zorgparagraaf van de programma’s van de politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Suggesties over huisartsen en eerste lijn, specialist en ziekenhuis en over ouderenzorg en ggz verschenen al eerder in Zorgvisie. Dit begin van de zorgparagraaf is mij ingegeven doordat tien jaar marktwerking géén kostenbeheersing heeft opgeleverd. Dit blijkt uit de grote statistische onderzoeken waarop David Ickersheim (The Dutch health system reform: creating value, PhD thesis Free University Amsterdam, 2013) en Yvonne Krabbe-Alkemade (The impact of market competition and patient classification on Dutch

0
96

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.