Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

BrabantZorg: ‘DSW trekt rookgordijn op.’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
DSW zegt transparant te zijn in zijn inkoopprocedure wijkverpleging maar is dat niet, vindt bestuursvoorzitter Adrie van Osch van BrabantZorg. Hij reageert hiermee op het betoog van Chris Oomen, bestuursvoorzitter DSW, van afgelopen vrijdag.
Foto: BrabantZorg
Foto: BrabantZorg

Van Osch: ‘In de reactie van DSW zie ik een brei van cijfers, tarieven, percentages, omzetplafonds en nog meer cijfers. Dit wekt de indruk van een rookgordijn.’

Wijkverpleging

Een week geleden meldde BrabantZorg geen inkoopcontracten voor wijkverpleging met Menzis en DSW te tekenen, omdat de geboden vergoeding te laag is om daarvoor goede zorg te kunnen leveren. In een reactie verwijt DSW BrabantZorg deze stelling niet te onderbouwen met cijfers.

Zorgpremie

Van Osch: ‘Het komt er simpelweg op neer dat DSW de premie van haar zorgverzekering volgend jaar met bijna 4 procent verhoogt en ons een tarief biedt dat lager is dan in 2015 terwijl de kosten van zorg zijn gestegen. DSW kan wel zeggen dat dit aanbod marktconform is en allerlei cijfers gebruiken om haar gelijk aan te tonen, maar onder aan de streep moeten wij constateren dat het DSW-aanbod beduidend lager ligt dan dat van zorgverzekeraars met wie wij wel een contract hebben gesloten. Overigens was DSW ook niet bereid om met ons een gesprek daarover te voeren. Wij willen dit gesprek graag alsnog aangaan, DSW is van harte welkom.’

Kwaliteit

Van Osch meent dat Oomen met zijn reactie voorbij gaat aan de essentie van de discussie: de druk om concessies te doen aan de kwaliteit van de zorg. Van Osch: ‘Cliënten van BrabantZorg hebben recht op goede zorg. Daarvoor hebben wij goed gekwalificeerde verpleegkundigen en verzorgenden, die elke dag keihard werken om hun cliënten te ondersteunen. Daar leggen onze medewerkers naast hun kennis hun hele ziel en zaligheid in.’

BrabantZorg

BrabantZorg staat voor: zorg met aandacht, zo stelt van Osch: ‘Het leveren van goede zorg vinden wij niet alleen onze wettelijke, maar ook onze morele plicht. Wij staan voor de kwaliteit van de zorg die onze medewerkers leveren aan onze cliënten en daar gaan wij niet aan tornen. Ongeacht de kapitale waarde van een discussie, ongeacht het feit dat het in de woorden van DSW om slechts zeven verzekerden gaat. Het gaat om zeven ménsen en die verdienen onze zorg en onze aandacht. We hebben hen daarom op meerdere manieren geïnformeerd over de situatie en zoeken waar nodig samen met hen naar de beste oplossing.’

Zorgverzekeraars

Van Osch zegt dat BrabantZorg naar aanleiding van de beslissing geen contracten af te sluiten met DSW en Menzis veel positieve opmerkingen te hebben gekregen over de kwaliteit van de zorg. Dat sterkt hem eens te meer in de genomen beslissing. Hij wil echter de deur open laten: ‘Wij nodigen DSW, maar ook de andere zorgverzekeraars, graag uit om een dag met een van onze wijkverpleegkundigen mee te lopen. Ik hoop dat ze dan zelf zullen ervaren dat zorg niet om cijfers draait, maar om mensen.’

3 REACTIES

  1. Ik vermoed overigens ook dat Brabantzorg in de contracten met grote verzekeraars een clausule hebben staan dat de media niet gezocht mogen worden. De pijn die de grote verzekeraars aangericht hebben in het verkoopproces is afgereageerd op een kleine partij (die bekend staat als meest nette en eerlijke zorgverzekeraar van het land).
    Maar het is een vermoeden. Als zorgverkoper ken ik de gevoelens, wanneer je met de grote partijen hebt gesproken hebben ze je afgemat en voorgelogen over zogenaamde gemiddelde prijzen in het land. Dat wil je dan afreageren op een partij die jou niet in de tang kunnen nemen.

  2. Lees alle reacties
  3. Eerst een hoop gezeur over de cijfers. Dan krijg je een reactie van DSW over de cijfers die duidelijk aantonen dat er geen communicatie is geweest tussen verkopers en bestuur bij Brabantzorg en dan kiest de bestuurder er voor om te roepen dat het niet om cijfers, maar om kwaliteit gaat. lachwekkend.
    Ik werk bij een zorgaanbieder en vind zeker dat de zorgverzekeraars te veel macht hebben en die keihard misbruiken. Ook voor 7 patienten moet DSW gewoon een goed tarief hanteren, maar om op deze manier DSW zwart te maken is buitenproportioneel. Dit zorgt ervoor dat terechte klachten over machtsmisbruik (en die komen er het komende jaar honderden) minder als waar klinken. Jammer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.