Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Drie ziekenhuizen ontvangen HIMMS-award

Mark van Dorresteijn
Drie Nederlandse ziekenhuizen hebben de Stage 6 EMRAM Award van HIMSS ontvangen. Het gaat om het Maasstad Ziekenhuis, het Radboudumc en de Ziekenhuisgroep Twente. De award werd uitgereikt tijdens de WoHIT 2014 in het Franse Nice.
HIMSS
Foto: Ard Jongsma/HIMSS

HIMSS is een Amerikaanse not-for-profit-organisatie die zich richt op verbetering van de gezondheidszorg door optimale inzet van ict. De organisatie deelt zorginstellingen in van 0 tot en met 7. HIMSS kijkt daarbij met name naar de werking van het elektronisch patiëntendossier (epd) en de integratie met andere systemen bij onder meer de laboratoria, radiologie, cardiologie en de intensive care. Uwe Buddrus, managing director HIMSS Analytics Europe, roemt Nederland tijdens de ceremonie om de vooruitgang die wordt geboekt. Inmiddels zijn meer dan 50 procent van de ziekenhuizen level 5. Hij verwacht dat binnenkort veel meer ziekenhuizen level 6 bereiken.

Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis werkt met ChipSoft en is een fusieziekenhuis aan de zorgboulevard in Rotterdam. Buddrus roemt het ziekenhuis vanwege het volledig geïntegreerde systeem met centrale database. ‘De closed loop-medicatieregistratie is geheel in lijn met de stage 6-standaard, maar barcodescanning is nog in pilotfase en wordt nu uitgerold. Waar we het meest van onder de indruk waren, is het “clinical document imaging management system”. Elke vorm van beeldmateriaal wordt opgeslagen volgens de DICOM-standaard en beschikbaar gemaakt in de database.’

Radboudumc

Het Radboudumc te Nijmegen is vijf maanden geleden live gegaan met Epic. Het grootste wapenfeit volgens Buddrus is dat het Radboudumc een compleet closed loop-medicatieproces heeft dat volledig werkt op elke afdeling waarbij meer dan 90 procent van de medicatie een barcode heeft en ook wordt gescand aan het bed. ‘Ook de klinische beslisondersteuning en workflowsupport is zeer effectief en van hoog niveau’, gaat Buddrus verder. ‘Meer dan vijftig klinische processen worden al ondersteund op basis van best practices. Het zijn niet alleen technische features maar het wordt ook echt gebruikt.’

Ziekenhuisgroep Twente

De Ziekenhuisgroep Twente draait ook op ChipSoft en ontvangt eveneens lof voor de closed loop-medicatieregistratie. Meest indrukwekkend noemt Buddrus de inzet van computer on wheels (COWs) in het ziekenhuis. ‘Met een gemiddelde van een COW per zeven bedden, scoort het ziekenhuis bovengemiddeld in vergelijking met andere Europese ziekenhuizen.’ Verder scoort het ziekenhuis goed op de wijze waarop het ziekenhuis klinische beslisondersteuning inzet. ZGT zet dit onder meer in voor protocollen en SNAQ- en decubitusscores.

EMRAM Stage 6

Met de drie nieuwe toevoegingen hebben nu tien Nederlandse ziekenhuizen stage 6 gehaald. Naast de drie nieuwkomers zijn dat: Het Spaarne Ziekenhuis (Epic), het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (Epic), het Westfriesgasthuis (ChipSoft), UMC Utrecht (ChipSoft), het Leids UMC (ChipSoft), de Antonius Zorggroep (ChipSoft) en het Amphia Ziekenhuis (Epic).

EMRAM Stage 7

In Europa zijn slechts twee ziekenhuizen die level 7 hebben gehaald. De eerste is Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf (Soarian) en de tweede is Hospital Marina Salud de Denia (Cerner). Volgens Buddrus zal het niet lang meer duren voordat ook Nederlandse ziekenhuizen het zevende niveau behalen. De grootste kanshebber is volgens hem het Radboudumc. ‘Ze zitten er heel erg dicht tegenaan.’

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.