Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Kamer maakt weg vrij voor Kwaliteitsinstituut

Mark van Dorresteijn
De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet cliëntrechten zorg. Hierdoor is de weg vrijgemaakt voor de start van het Kwaliteitsinstituut.
Eerste Kamer maakt weg vrij voor Kwaliteitsinstituut
Foto: ANP Evert-Jan Daniels

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS hebben met de aanname van dit wetsvoorstel een proces afgerond dat ruim vijf jaar geleden onder hun voorgangers werd ingezet. Met het Kwaliteitsinstituut wordt een belangrijke stap gezet om het voor zorgverzekeraars gemakkelijker te maken om niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit zorg in te kopen. Voor patiënten wordt het gemakkelijker om op kwaliteit een keuze te maken voor een zorgaanbieder.

Bureaucratie

Het Kwaliteitsinstituut heeft als doel om betrouwbare, inzichtelijke en vergelijkbare informatie over de zorg (cure en care) publiceren. Daarbij vindt het Kwaliteitsinstituut het wiel niet steeds opnieuw uit, maar zal het ook bestaande initiatieven op het terrein van transparantie goed vindbaar maken. Schippers en Van Rijn willen voorkomen dat professionals niet steeds meer papierwerk en administratieve lasten op hun nek krijgen. Het Kwaliteitsinstituut moet de sector helpen bij het terugdringen van de ongestructureerde informatie-uitvraag die is ontstaan. Opschoning hiervan krijgt hoge prioriteit, evenals het aanbrengen van focus in de toekomstige informatie-verplichtingen in het veld.

Standaardisatie

Verder wil het Kwaliteitsinstituut ervoor zorgen dat het veld in gezamenlijkheid kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten opstelt. Standaardisatie van de meetinstrumenten is belangrijk om kwaliteit te kunnen vergelijken. Het Kwaliteitsinstituut gaat dit door eenduidig taalgebruik bewerkstelligen.

Flexibele organisatie

Expertise voor het Kwaliteitsinstituut wordt zoveel mogelijk uit het veld gehaald. De mensen die dat betreft, komen dan ook niet in dienst, maar blijven hun praktische werk in het zorgveld doen. Het Kwaliteitsinstituut wordt een slank en flexibel onderdeel van het huidige College van Zorgverzekeringen, dat een nieuwe naam krijgt: Zorginstituut Nederland. Vijf organisaties en programma’s die zich nu met kwaliteit in de zorg bezighouden, worden opgeheven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.