Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen fusie fusie AMC en VUmc

De academische ziekenhuizen AMC en VU medisch centrum gaan voorlopig niet fuseren. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet te veel juridische bezwaren. Beide ziekenhuizen hebben het fusieverzoek daarom vooralsnog ingetrokken. De ziekenhuizen hebben dat donderdag laten weten.
Geen fusie fusie AMC en VUmc

Volgens de woordvoerder is een van de belangrijkste bezwaren van de ACM dat de Vrije Universiteit (VU) met het VUmc samen één rechtspersoon zijn. Of er een nieuw verzoek wordt gedaan is nog niet duidelijk. Wel wordt de samenwerking  ‘verder geïntensiveerd.’

Samenwerking

De samenwerkingsplannen dateren al uit 2011. Samen hebben AMC en VUmc 15.000 medewerkers en behandelen ze jaarlijks 500.000 patiënten. Aan de twee instellingen studeren ruim 5000 geneeskundestudenten.

Alliantie

‘Omdat beide raden van bestuur overtuigd zijn van de voordelen van de alliantie tussen AMC en VUmc, laten zij – in afwachting van een oplossing van de juridische bezwaren – nu andere vormen van samenwerking onderzoeken, die niet tot concentratie worden gerekend’, stellen de ziekenhuizen. ‘De doelstellingen van de alliantievorming zijn niet veranderd en AMC en VUmc krijgen hiervoor steun van onder meer patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en overheden. De invoering van een gezamenlijk elektronisch patiëntendossier is één van de tastbare vormen van samenwerking en verdient naar de mening van beide raden van bestuur onverminderde prioriteit.’

Wouter Bos

Namens de raden van bestuur van beide ziekenhuizen schrijven bestuursvoorzitter Wouter Bos (VUmc) en zijn AMC-collega Marcel Levi in een gezamenlijke brief dat nu eerst de juridische vragen moeten worden opgelost en dat de ziekenhuizen van de ACM willen weten welke voorwaarden zij aan samenwerking stelt, wat wel mag en wat niet. Bos en Levi zeggen teleurgesteld te zijn dat de fusie voorlopig van de baan is. (ANP)

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.