Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen sprake van vervroegen deadline herindicatie pgb’

De deadline voor gemeenten om mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) een nieuwe indicatie te geven is niet naar voren geschoven. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft gemeenten naar eigen zeggen slechts gewezen op de lengte van de procedure en de noodzaak dat de herindicaties voor pgb’s op tijd zijn afgrond. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van de SP-fractie die donderdag gepubliceerd zijn.
‘Geen sprake van vervroegen deadline herindicatie pgb’
Foto: ANP - Roos Koole

Kamerleden Leijten en Kooiman hebben opheldering gevraagd over het verzoek van de staatssecretaris aan gemeenten om de pgb-herindicatie voor 1 oktober aanstaande af te ronden, in plaats van in december. ‘Vindt u het juist om gemeenten krap twee maanden van te voren aan te geven dat de aanleverdatum van pgb-herindicaties met maar liefst drie maanden vervroegd is?’

Besluitvorming

Van Rijn antwoordt dat hij grote brokken rondom het pgb zoals met de invoering van het trekkingsrecht eind 2014 begin 2015 wil voorkomen. ‘Gegeven het te doorlopen proces en de ervaringen van eind 2014/ begin 2015 moest alles op alles worden gezet om besluitvorming over het her beoordelen van cliënten Wmo 2015/Jeugdwet met een pgb zoveel als mogelijk uiterlijk 1 oktober 2015 zijn beslag te geven. In tegenstelling tot datgene wat in de vraag wordt gesteld, heb ik gemeenten niet verzocht de herziene toekenningsbeschikkingen voor 1 oktober aan te leveren bij de SVB.’

Tarieven

Eerder bleek al dat steeds meer pgb-houders en gemeenten tegenover elkaar staan voor de rechter betreffende de herindicaties. Belangenvereniging Per Saldo staat budgethouders bijvoorbeeld bij in zaken over ontoereikende tarieven. Directeur Aline Saers van Per Saldo: ‘Gemeenten korten soms het budget zonder enige vorm van herindicatie of onderzoek.’ Volgens VWS ontvangen alle budgethouders begin oktober een informatiebulletin van Zorginstituut Nederland moet pgb-tarieven. Hiermee moeten ze tijdig hun zorgverleners kunnen informeren over nieuwe tarieven en hen eventueel nieuwe contracten kunnen aanbieden als de indicaties lager uitvallen.

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.