Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hartcentra geven openheid behandelresultaten hartpatiënten

Mark van Dorresteijn
De acht Nederlandse hartcentra die deelnemen aan het programma Meetbaar Beter presenteren vandaag inzicht in de uitkomsten van hun behandelingen. Het gaat om de behandelingen voor patiënten met veel voorkomende hartaandoeningen zoals vernauwde kransslagaders (coronairlijden) en hartritme stoornissen (atriumfibrilleren).
Hartcentra geven openheid behandelresultaten hartpatiënten

De uitkomsten van de acht hartcentra worden vandaag gepresenteerd tijsens het Meetbaar Beter Symposium 2013. Na afloop van het symposium zijn de Meetbaar Beter Boeken per hartcentrum voor iedereen toegankelijk via de website van Meetbaar Beter en de websites van aangesloten ziekenhuizen.

Inzicht in handelen

De rapportages over uitkomsten van zorg van acht hartcentra geeft patiënten en zorgverzekeraars informatie over de meest relevante kwaliteitsindicatoren. Medisch specialisten krijgen helder inzicht in het resultaat van hun handelen, zodat de zorg voor de patiënt verder verbeterd kan worden. Peter den Heijer, cardioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda: ‘Door transparant te zijn over resultaten, krijgen wij als medisch specialisten goede handvatten en nieuwe inzichten om, waar nodig, onze onderzoeken, behandelingen en de registratie van gegevens nog verder verbeteren.’

Op zoek naar best practices

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Sint Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein rapporteerden eind vorig jaar voor het eerst in het Meetbaar Beter Boek de resultaten van zorg, gemeten aan de hand van geselecteerde uitkomstindicatoren. De hartcentra van het Amphia Ziekenhuis, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Universitair Medisch Centrum Groningen, Isala in Zwolle en het UMC Utrecht hebben zich aangesloten. Bas de Mol, cardiothoracaal chirurg in het AMC: ‘Het moeten ondergaan van een hartoperatie is een “eenmaal-in-je-leven-gebeurtenis” en is in alle opzichten ingrijpend voor patiënten en familieleden. De deelnemers aan Meetbaar Beter gaan er vanuit dat het ondanks het huidige hoge niveau altijd beter kan. Het kennen van elkaars uitkomsten en de werkwijzen die daar mee samenhangen zijn de sleutel om de best practices te onderkennen en met elkaar in te voeren.’

Aansluiting overige hartcentra

De acht aangesloten centra werken samen om andere veelvoorkomende ziektebeelden en ingrepen binnen de hartcentra te inzichtelijk te maken. Zo wordt er al gekeken naar andere hartaandoeningen zoals bijvoorbeeld hartkleplijden en hartfalen. Diverse andere hartcentra in Nederland hebben zich inmiddels aangemeld om deel te gaan nemen. De stichting Meetbaar Beter streeft naar intensieve samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie.

Wetenschappelijke basis

De resultaten van behandelingen worden gemeten aan de hand van indicatoren die de toegevoegde waarde voor de patiënt het best weergeven. Deze uitkomstindatoren worden binnen het programma Meetbaar Beter op wetenschappelijk verantwoorde wijze bepaald, met behulp van een adviesraad bestaande uit meerdere internationale experts. Bij het programma Meetbaar Beter zijn onder meer zorgverzekeraars VGZ, CZ, Menzis en Achmea, patiëntenorganisatie De Hart & Vaatgroep, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg betrokken.

Stichting Meetbaar Beter

De stichting Meetbaar Beter stelt zich tot doel het bijdragen aan de verdere verbetering van de kwaliteit van zorg voor hartpatiënten door het ontwikkelen, verspreiden en implementeren van een kwaliteitssysteem op basis van patiëntrelevante uitkomstindicatoren. De stichting is opgericht door de hartcentra van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein nadat zij in 2012 onder de noemer Meetbaar Beter de resultaten van behandelingen openbaar maakten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.