Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ kritisch over naleving richtlijnen rond OK

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt in het TOP2 rapport (Toezicht Operatief Proces) dat de Nederlandse ziekenhuizen de huidige richtlijnen rond operaties onvoldoende naleven. Volgens de IGZ schort het vooral aan een goede communicatie rond overdracht, naleving van richtlijnen voor infectiepreventie en het nemen van verantwoordelijkheid rond het gebruik van medische apparatuur. De branche heeft aanpassing en naleving van de richtlijnen beloofd.

De Inspectie heeft 22 operatiekamers onderzocht en daarnaast nog 94 ziekenhuizen bij het onderzoek betrokken. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het TOP2 rapport. De NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA), de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVVH) en de Orde van Medisch Specialisten nemen de aanbevelingen voor een groot deel over en hebben aangekondigd maatregelen te nemen.

Toezicht Operatief Proces

Het rapport is het tweede uit een serie van drie rapporten genaamd Toezicht Operatief Proces (TOP). De IGZ toetste in 2007 het pre-operatief proces, het huidige rapport gaat over zaken rond de operatie zelf en in 2009 verschijnt een derde deelonderzoek over de postoperatief periode. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

IGZ TOP2 rapport

Specialisten passen richtlijnen niet toe

Publicatie richtlijn leidt niet automatisch tot uitvoering

Patiëntveiligheid matig bij samenwerkende afdelingen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.