Zorgvisie ict magazine nr. 2, 2019

  Coverzvict02 270x370

  Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland, is voorstander van pgo’s. Al kent de invoering nog tal van hindernissen. ‘Ik temper de verwachtingen. Maar de mogelijkheden van een pgo zijn in potentie enorm groot.’ Naast het interview met Veldman in dit nummer onder andere een artikel over de ethische adviesraad van Philadelphia, de ervaringen met het platform OZOverbindzorg en technologie voor mensen met diabetes.

  Checklist

  Tool checkt kwaliteit medische voorspelmodellen

  De checklist PROBAST is een hulpmiddel om medische voorspel- en beslismodellen, die vaak de basis vormen voor apps en websites, te beoordelen op kwaliteit en effectiviteit.

  Columnist Zorgvisie ict magazine

  Column: Whole system in the room

  Digitale gegevensuitwisseling tussen zorgverleners onderling en de patiënt wordt het nieuwe normaal. Daarvoor is wel samenwerking van alle betrokken partijen nodig, schrijft Jan Christiaan Huijsman.

  PACS-beheer

  PACS-beheer ‘doe je er niet zomaar bij’

  Deskundigen over de trends op het gebied van Picture Archiving and Communication System (PACS) en het belang van het beheer ervan.

  Columnist van Zorgvisie ict magazine

  Column: Prioritaire processen

  'Prioritair', een woord dat je niet vaak hoort. Of beter gezegd, hoorde. Want prioritaire processen zijn 'hot' in de zorg-ict.

  Adviesraad Ethiek

  Philadelphia Zorg stelt ethische vragen bij technische innovaties

  Bij Philadelphia Zorg roepen innovaties allerlei vragen op. Hoe wenselijk is een technologische oplossing? Hoe schadelijk de bijeffecten? Een adviesraad buigt zich erover.

  Diabetes

  ‘Technologie maakt mij kenner van mijn lichaam’

  Leven met diabetes is voor iedere patiënt anders. Diabetes is niet te genezen, wel te behandelen en redelijk onder controle te houden. Technologie kan hierbij helpen.

  Artificial intelligence

  Verantwoorde zorg vereist verantwoorde AI

  De Nederlandse zorgsector staat aan de vooravond van de invoering van producten die gebaseerd zijn op artificial intelligence. Voor de inzet van AI, zijn vertrouwen en toezicht nodig.

  Coverinterview Zorgvisie ict magazine nr. 2, 2019

  ‘Inzicht in eigen zorg is hard nodig’

  Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland, is voorstander van de invoering van pgo's. Daarmee komen wel partijen van buiten de zorg binnen. 'We moeten nadenken hoe wij die op een veilige manier inpassen in ons zorgsysteem.'

  Simon Broersma

  Redactioneel: Duizenddingendoekje

  Commentaar van nieuwe hoofdredacteur Zorgivisie ict magazine, Simon Broersma.

  Nieuwe media, rubriek in Zorgvisie ict magazine

  Nieuwe media: Beter geïnformeerd naar het ziekenhuis

  In de rubriek Nieuwe media aandacht voor de Flevo Behandelcoach app die het Flevoziekenhuis op de polikliniek Longziekten heeft geïntroduceerd.

  OZOverbindzorg bij Savant Zorg

  Platform maakt einde aan to-do-lijstjes

  Geen dubbel werk, korte en soepele overdrachten, minder vragen aan de huisarts. Op het online platform OZOverbindzorg is de cliënt de kapitein. Aanbieder Savant Zorg ziet ook louter voordelen voor de wijkverpleegkundigen.

  Erik Jan Vlieger660

  Medisch algoritme houdt arts scherp

  De constante aanwas van vakliteratuur is voor artsen niet meer bij te houden. Dat gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit van de zorg. Een digitaal brein voor medische kennis moet dokters bij de les houden.

  Zorg En Ict

  Bestuurders praten over digitale transformatie

  Wat staat de ziekenhuizen te wachten op het gebied van zorg-ict en e-health, en hoe kunnen bestuurders daar richting aan geven? Die vragen stonden centraal in een rondetafelgesprek met drie bestuurders.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.