Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pgb-tarief voorlopig ongewijzigd

Het tarief waarmee pgb-houders in de Zorgverzekeringswet (Zvw) momenteel hun informele zorgverleners betalen, blijft voorlopig ongewijzigd. Zorgverzekeraars verlengen de overgangsperiode van het huidige pgb-tarief voor informele zorg tot uiterlijk 1 januari 2016 of tot het moment dat de wettelijke verankering eerder geregeld is. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Pgb-tarief voorlopig ongewijzigd
Foto: ANP - Roos Koole

De verlenging van de overgangsperiode is nodig om onduidelijkheden en eventuele problemen bij pgb-houders te voorkomen en omdat er meer tijd nodig is om te komen tot het definitieve tarief voor informele zorg. Komende periode wordt de door VWS aangekondigde evaluatie van onder meer het pgb-tarief voor informele zorg uitgevoerd. De resultaten hiervan zullen worden meegenomen in de wettelijke verankering die naar verwachting per 1 januari 2016 geregeld is. Hierin wordt ook een maximum tarief voor informele zorg geregeld.

De bel

Belangenvereniging voor budgethouders Per Saldo trok onlangs bij de Tweede Kamer aan de bel, omdat de datum 1 mei naderde en daarmee de overgangstermijn van het tarief voor informele zorg afliep. Dit zou betekenen dat budgethouders die informele zorg inkopen maximaal 20 euro zouden kunnen uitbetalen aan hun zorgverleners. De staatssecretaris adviseerde daarop aan zorgverzekeraars om het tarief voor informele zorg uit te stellen tot 1 september.

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.