Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rivas behaalt prestigieus JCI-keurmerk

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Rivas Zorggroep heeft als eerste organisatie in de care het kwaliteitskeurmerk van de Joint Commission International (JCI) gekregen voor alle verpleeghuizen, woonzorgcentra en de thuiszorg in het gehele werkgebied van Rivas. In Nederland hebben alleen enkele ziekenhuizen een JCI-accreditatie.
Rivas behaalt prestigieus JCI-keurmerk
Foto: © Rivas

In 2012 behaalde het AMC in Amsterdam als eerste Nederlandse ziekenhuis een keurmerk van de Joint Commission International (JCI) . Daarna volgden onder meer het UMC Utrecht en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam

JCI: dagelijkse praktijk staat centraal

De Rivas Zorggroep, werkzaam in onder meer Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam en Zederik, had tot nu toe het HKZ-keurmerk. De organisatie, waarbij ook het Beatrixziekenhuis in Gorinchem hoort, was op zoek naar een nieuwe accreditatie die aansluit bij zijn kernwaarden en Planetree-werkwijze. De keuze viel op JCI, omdat daarbij de dagelijkse praktijk op de werkvloer centraal staat. Rivas-directeur Kees Heijblom: ‘JCI past bij de manier waarop we continu de zorg willen verbeteren. Het toets de kwaliteit van zorg niet alleen op papier, maar juist in de dagelijkse praktijk op de werkvloer, mét onze medewerkers en mét onze cliënten. Medewerkers moeten de JCI-onderzoekers vertellen én laten zien dat wat ze doen het beste is voor de cliënt. Dit lieten ze bijvoorbeeld zien in de toepassing van pijnbestrijding, de veilige toediening van medicatie, gebruik en beheer van medische hulpmiddelen en het zorgdragen voor een veilige omgeving van de cliënt.’

Rivas wereld eerste ketenorganisatie voor JCI

JCI toetst wereldwijd zorginstellingen. De Rivas Zorggroep is wereldwijd de eerste ketenzorgorganisatie (zowel ziekenhuis als intramurale zorg en wijkverpleging) die het JCI keurt. Daarbij ligt de lat hoog. Op elk denkbaar veiligheidsrisico wordt gelet.  De JCI-onderzoekers brachten aangekondigde én onaangekondigde bezoeken aan nagenoeg alle verpleeghuizen en woonzorgcentra en bij cliënten in de thuiszorgregio’s. Zij interviewden tientallen cliënten en medewerkers. Daarnaast keken zij naar alle andere zorg- en ondersteunende processen zoals het onderhoud van (medische) apparatuur, het gebouw, de voedselveiligheid en de schoonmaak. Heijblom: ‘Er is veel te doen over de kwaliteit van zorg, en terecht. Juist in tijden van veranderingen in de zorg blijven wij investeren in kwaliteit en veiligheid. De strenge eisen die JCI stelt helpen ons daarbij. Met het JCI-keurmerk voor zowel verpleeghuizen en woonzorgcentra als voor de thuiszorg tonen we aan dat we dat heel goed doen. Daar zijn alle Rivas-medewerkers ontzettend trots op.’ Rivas bereidt zich nu voor op een JCI-accreditatie voor het Beatrixziekenhuis. Dat staat gepland voor 2016.

Binnenkort verschijnt er een uitgebreid achtergrondartikel in Zorgvisie Magazine over de manier waarop Rivas het keurmerk heeft gehaald.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.