Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers wil dat ziekenhuizen sterftecijfers publiceren

Alle ziekenhuizen moeten de sterftecijfers openbaar gaan maken. Minister Edith Schippers (VWS) meldt de Tweede Kamer dinsdag dat zij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat vragen om hier regels voor te maken.
Schippers wil dat ziekenhuizen sterftecijfers publiceren
Foto: VWS

De meeste ziekenhuizen maken hun sterftecijfers sinds enige jaren openbaar, maar Schippers vindt het nu tijd dat alle ziekenhuizen dit gaan doen. ‘De kwaliteit van de geleverde zorg moet transparant zijn voor de patiënt. Het is niet meer acceptabel dat ziekenhuizen niet open zijn over hun cijfers’, aldus Schippers. De bewindsvrouw zet in haar brief aan de Kamer uiteen hoe zij de patiëntveiligheid verder wil verbeteren.

Optreden IGZ

Zo geeft Schippers aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat optreden tegen ziekenhuizen die aan het einde van dit jaar nog geen erkend veiligheidsmanagementsysteem hebben. De minister financierde afgelopen jaren de aanschaf van dit programma waarmee ziekenhuizen continu risico’s signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, dat beoordelen en aanpassen. Momenteel hebben 81 van de 93 ziekenhuizen het systeem.

Zorgloket

Eerder kondigde de bewindsvrouw al aan dat de IGZ vaker onaangekondigd inspecties gaat doen en dat er een zorgloket komt, waar mensen met een klacht wegwijs worden gemaakt. Ook komt er een geschilleninstantie die bindende uitspraken kan doen in conflicten tussen patiënten en degenen die zorg verlenen. (ANP)

2 REACTIES

  1. Een chirurg zal in eigen vlees snijden, indien hij waarvoor hij opgeleid is te overwegen maar liever niet te opereren omdat achteraf blijkt dat de meeste kwaaltjes op oudere leeftijd beter zonder opereren af kunt wachten, dan met opereren omdat dit bepaalde risico’s met zich mee neemt?
    Neem bv goedaardige prostaatvergroting-ken een geval van incontinentie en dat bij weefselonderzoek toch uiteindelijk een goedaardige vergroting was?

  2. Lees alle reacties
  3. Het zou goed zijn als sterftecijfers worden gesplitst in vermijdbaar en niet vermijdbaar. Dit om te voorkomen, zoals inmiddels bij een cademisch ziekenhuis in de Randstad is ingevoerd, dat de selectie aan de poort dermate streng is dat patiënten worden gedwongen uit te wijken naar andere ziekenhuizen voor behandeling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.