Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Uitwisseling lab waarden mogelijk via LSP

Apothekers kunnen direct inzicht krijgen in specifieke laboratoriumuitslagen van hun patiënten via een nieuw ontwikkeld systeem in het Landelijk Schakelpunt. Dat is winst bij de medicatieveiligheid van patiënten. De verplichte verklaringen van huisartsen aan apothekers bij een recept, zitten niet in dit systeem.
Uitwisseling lab waarden mogelijk via LSP
Foto: ANP Lex van Lieshout

De test met Utrechtse apothekers is geslaagd, per 1 september is het systeem voor uitwisseling van labwaarden beschikbaar voor organisaties aangesloten bij het Landelijk Schakelpunt LSP. Apothekers kunnen via het LSP specifieke laboratoriumwaarden van hun patiënten opvragen, waardoor ze beter kunnen controleren op veilige medicatie. Huisartsen kunnen vooralsnog niet inhaken op dit systeem. Zij moeten vanaf 1 augustus bij 23 geneesmiddelen de reden van voorschrijven op het recept vermelden. Ook vanwege de medicatieveiligheid. Deze elektronische receptberichten gaan echter weer via een andere digitale infrastructuur.

Screenen

Medicatieveiligheid is een speerpunt in de zorg omdat verkeerde medicatie leidt tot veel onnodige behandelingen,

2
89

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.