Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Uitwisseling lab waarden mogelijk via LSP

Apothekers kunnen direct inzicht krijgen in specifieke laboratoriumuitslagen van hun patiënten via een nieuw ontwikkeld systeem in het Landelijk Schakelpunt. Dat is winst bij de medicatieveiligheid van patiënten. De verplichte verklaringen van huisartsen aan apothekers bij een recept, zitten niet in dit systeem.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Uitwisseling lab waarden mogelijk via LSP
Foto: ANP Lex van Lieshout

De test met Utrechtse apothekers is geslaagd, per 1 september is het systeem voor uitwisseling van labwaarden beschikbaar voor organisaties aangesloten bij het Landelijk Schakelpunt LSP. Apothekers kunnen via het LSP specifieke laboratoriumwaarden van hun patiënten opvragen, waardoor ze beter kunnen controleren op veilige medicatie. Huisartsen kunnen vooralsnog niet inhaken op dit systeem. Zij moeten vanaf 1 augustus bij 23 geneesmiddelen de reden van voorschrijven op het recept vermelden. Ook vanwege de medicatieveiligheid. Deze elektronische receptberichten gaan echter weer via een andere digitale infrastructuur.

Screenen

Medicatieveiligheid is een speerpunt in de zorg omdat verkeerde medicatie leidt tot veel onnodige behandelingen,

2
105

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Patienten zouden een claim moeten indienen wanneer uitwisseling van gegevens niet of nog niet plaatsvindt. Een goede advocaat zou dit eens moeten uitzoeken wanneer mogelijkheden niet benut worden. Heeft de NPCF geen advocaten? Een proefproces kan elke ‘nieuwe ontwikkeling’ ontmaskeren.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.