Voorspelbaar verlies op wijkverpleging is dramatisch’

Verzekeraars die veel investeren in wijkverpleging snijden zichzelf in de vingers. Daarmee trekken ze verzekerden aan op wie ze voorspelbaar verlies zullen lijden.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Voorspelbaar verlies op wijkverpleging is dramatisch’

Daarvoor waarschuwt onderzoeker Richard van Kleef van het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (Erasmus Universiteit) in Zorgvisie Magazine dat vrijdag 26 september verschijnt. Minister Edith Schippers van VWS hevelt de wijkverpleging per 2015 over van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (ZVW). Daarmee verdwijnen de financiële schotten met de eerstelijns zorgaanbieders en de ziekenhuizen. Die schotten verhinderen nu de verschuiving van dure ziekenhuiszorg naar de eerste lijn. Onder één wettelijk regime moet het makkelijker worden om de wijkverpleegkundige de centrale rol in de wijk te geven die het kabinet voor ogen staat. Meer preventie, meer zelfredzaamheid, meer zorg dicht bij huis

4
88

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Jammer dat onze VWS minister Schippers als een gillende keukenmeid door het zorgbestel gaat. Wie gezond snapt er niets van. Wie ziek is krijgt de gevolgen op z’n bord en merkt dit in z’n beurs. Deze regering financiert alleen populistische zaken om ”mee te doen” met de grote landen

  3. De geschiedenis herhaalt zich steeds. Nu ten aanzien van bedoelde overschrijding kosten wijkverpleging. Verzekeraars investeren niet meer in zorg dan is gedekt via de rekenpremie VWZ/BKZ. Gaat al jaren zo. De ZV die wel meer investeert, bvb als dat noodzakelijk is, betaalt de meerkosten. Per 2015 zijn ZV’s risicodragend voor 1e lijn. Het risico anno 2015 ligt, naast de burger die niet de goede zorg krijgt, bij de zorgaanbieders met MBI, maximale groeipercentages en tariefmaatregelen. NZa kijkt weg. Met een goed ante-vereveningsmodel lijden ZV’s geen buitensporig risico. En met hun extra reserves (hoger dan Solvency) kunnen ze ook nog wel een stootje hebben. Lees van Boxtel (Volkskrant)/Oomen (Follow the Money)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.