VWS gaat curatieve zorg slimmer organiseren

In de curatieve zorg draait het de komende jaren om meer zorg dichtbij, concentratie van gespecialiseerde zorg en verschuiving naar eerstelijnszorg. Het moet vooral slimmer, zo blijkt uit de begroting van VWS over 2014.
VWS gaat curatieve zorg slimmer organiseren
Foto: ANP - Jerry Lampen

De veranderingen moeten ervoor zorgen dat mensen minder snel een beroep doen op het medische circuit en daar steeds meer afhankelijk van worden. Burgers moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid en de mogelijkheid krijgen zelf regie te nemen over hun behandeling. Verder moeten e-health en ict op veel grotere schaal toegepast worden. De maatregelen moeten leiden tot minder kosten en terugdringing van het personeelstekort. Ook komt er ruimte voor e-health in de bekostiging, meldt VWS.

Eigen verantwoordelijkheid

Om het kostenbewustzijn en de eigen verantwoordelijkheid te stimuleren, krijgen burgers vanaf 2014 een zorgnota die meer duidelijkheid verschaft over de

5
27

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.