Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN overvallen door ACM beslissing

Zorgverzekeraars Nederland zegt “verrast” te zijn dat de ACM wijst op mededingingsrisico’s voor de concentratie van complexe spoedzorg. We hebben in het voorstadium met hen gesproken en we hebben de informatiekaart over spoedeisende zorg van de ACM als uitgangspunt genomen,'' aldus de woordvoerder van ZN. De brancheorganisatie gaat nu met zijn leden praten over hoe nu verder te gaan.
ZN overvallen door ACM beslissing

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) haalde woensdag een streep door de concentratie van de spoedzorg door te wijzen op de onduidelijkheid over te behalen voordelen en het gebrek aan keuzevrijheid voor de consumenten. ZN legt zich daarbij neer. De zorgverzekeraars willen dat het Kwaliteitsinstituut objectieve kwaliteitsstandaarden en richtlijnen gaat opstellen.

Keuzes maken

Volgens de informatiekaart van de ACM mogen de zorgverzekeraars samen bepalen bij welke ziekenhuizen zij spoedeisende hulp (SEH) inkopen als ze uitgaan van een regionale aanpak van basis van een landelijk kader. En ze mogen samen keuzes maken op basis van transparante en objectieve criteria. Ook mogen ze samenwerken bij het opstellen van kwaliteitsnormen voor de inkoop van zorg. Dat mogen alleen minimum kwaliteitsnormen zijn als het medisch inhoudelijke en wetenschappelijk gefundeerde normen zijn en ze kunnen worden onderschreven door de wetenschappelijke verenigingen. Individuele verzekeraars mogen hogere kwaliteitsnormen hanteren.

Doelmatigheid

De zorgverzekeraars blijven van mening dat concentratie en spreiding van zorg tot meer kwaliteit en doelmatigheid leidt. Dit is ook neergelegd in het hoofdlijnenakkoord met de ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid.

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.