Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN roept veld op tot samenwerking

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Versneld inzicht in vernieuwingen in de zorg is broodnodig om te voorkomen dat patiënten door kostenstijgingen, eigen betalingen en overheidsbezuinigingen verder op kosten worden gejaagd.
Team.fotolia.gif
Fotolia

Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer debatteert vandaag over de Zorgverzekeringswet. 

Betaalbaar
Alle partijen in de zorg moeten de komende jaren gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor alle Nederlanders. Daarbij is de dialoog tussen patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars over de kwaliteit en doelmatigheid van zorg cruciaal. ZN directeur Petra van Holst-Wormser: ‘Samen is het mogelijk om via innovatie en vernieuwing de zorg anders te organiseren en aansluiting te vinden bij de toekomstige zorgvraag waarbij kwaliteit van leven centraal wordt gesteld. Dit betekent niet alleen verbetering van huidige zorgverlening maar ook wezenlijk andere zorgverlening.’

Zorgkosten
Onlangs maakte het CPB zijn prognose bekend dat de autonome groei van de zorguitgaven voor de curatieve zorg toeneemt van 41 miljard in 2017 naar 50 miljard in 2021. Dat kan de solidariteit en daarmee de beschikbaarheid van zorg onder grote druk zetten. Gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle partijen voor de zorg is van groot belang, zegt ZN. In de brief gaat Van Holst in op een aantal veelbelovende en vernieuwende projecten in de ogen van de zorgverzekeraars.

Zorginkoop
De zorgverzekeraars wijzen er op dat zij het aantal polissen hebben verminderd: er zijn dit jaar 61 polissen in plaats van 71. Het overstappen is gemakkelijker gemaakt en aanvullende polissen met medische acceptatie bestaan bijna niet meer. Zorgverzekeraars zijn samen met ziekenhuizen een traject gestart om de contractering van ziekenhuizen te versnellen zodat iedereen op 19 november precies weet waar hij aan toe is. Sinds dat jaar kunnen ziekenhuizen de door de verzekeraars ontwikkelde ‘’zorgpolis-checker” raadplegen om patiënten zo goed mogelijk vooraf te informeren over welke vergoeding zij krijgen op basis van hun zorgpolis.

Innovatie
Partijen in de zorg moeten samen optrekken om te komen tot versneld inzicht in betere en vernieuwde vormen van zorgverlening zodat de publieke doelen van de gezondheidszorg ook in de toekomst gewaarborgd kunnen blijven. De sleutel hiervoor is dialoog over innovatie tussen veldpartijen. Alleen zo kan voorkomen worden dat verzekerden de komende jaren geconfronteerd worden met onvermijdelijke pakketmaatregelen, hogere eigen betalingen en bezuinigingen.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.