Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgboog start met omscholing werkzoekenden

Mark van Dorresteijn
Zorgorganisatie Zorgboog is gestart met omscholing van werkzoekenden met een MBO-diploma sociaal-pedagogisch werk (SPW).
Zorgboog start met omscholing werkzoekenden
Foto: ANP - Koen Suyk

‘Vacatures voor de functie verzorgende zijn steeds moeilijker in te vullen’, vertelt Sanne Kuijpers, personeelsadviseur van de Zorgboog. ‘Tegelijkertijd ontvingen wij steeds meer sollicitaties van werkzoekenden met een afgeronde SPW-opleiding op MBO niveau 3 of 4. Zij kunnen door de ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg, ggz, kinderopvang of activiteitenbegeleiding moeilijk aan werk komen. Deze kandidaten wilden bij de Zorgboog werken, maar hadden daarvoor niet de juiste opleiding.’ De eerste kandidaten zijn inmiddels gestart met de nieuwe eenjarige opleiding voor verzorgende, die Stichting de Zorgboog samen met het ROC Eindhoven heeft opgezet. Zij gaan een dag per week naar school. Daarnaast werken ze vier dagen per week als woonzorgbegeleider.

Welzijn en woonbeleving

In het najaar van 2011 heeft de Zorgboog al enkele kandidaten met alleen een SPW-diploma aangenomen om als woonzorgbegeleider in kleinschalig wonen te gaan werken. Op basis van deze ervaring werd inzichtelijk wat zij aan kennis en vaardigheden missen, maar werd ook duidelijk wat de meerwaarde is van dit type medewerker. ‘De huidige verzorgenden richten zich vooral op de verzorging van onze cliënten, terwijl de nieuwe woonzorgbegeleiders meer de nadruk leggen op hun welzijn en woonbeleving. De functies vullen elkaar hierdoor erg goed aan’, aldus Kuijpers.

Financiering

Voor financiering van dit project is gebruikgemaakt van het geld dat de overheid beschikbaar heeft gesteld voor het convenant “Langdurige zorg”. Met dit convenant hebben het ministerie van VWS en de belangenverenigingen van zorgverzekeraars en zorgorganisaties met elkaar afgesproken te stimuleren dat er meer mensen in de zorg gaan werken. Daarnaast zullen ze zich inzetten voor verbetering van de kwaliteit van de zorg door verpleegkundigen en verzorgenden extra te scholen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.