Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Medisch specialist weg om te weinig omzet

De kno-artsen van het Flevoziekenhuis leveren zinnige en zuinige zorg, maar draaien volgens het bestuur te weinig omzet. Eén medisch specialist is uit voorzorg vertrokken.
Medisch specialist weg om te weinig omzet
Foto: ANP

De kno-artsen van het Flevoziekenhuis behoren tot de Nederlandse top. Dat blijkt uit twee kwaliteitsvisitaties van de beroepsgroep. Patiënten zijn ook tevreden. De kno-artsen leggen zich toe op gepaste zorg. Ze knippen minder keelamandelen en plaatsen minder trommelvliesbuisjes dan gemiddeld. 'Wij informeren patiënten uitvoerig en nemen samen met hen besluiten', zegt kno-arts Jan-Willem Bok in een achtergrondartikel in Zorgvisie Magazine 1/2, dat vrijdag 29 januari verschijnt. 'Je kunt bij vocht achter het trommelvlies een buisjes zetten of afwachten. In de voors en tegens moet je de patiënt meenemen.'

Te weinig omzet: kno-arts vertrekt

De kno-artsen, allemaal in loondienst,  scholen ook huisartsen, zodat die minder hoeven door te verwijzen. De medisch specialisten doen dus precies wat minister Edith Schippers van VWS wil: gepaste zorg leveren, niet meer dan nodig, maar ook niet minder. En het liefste in de eerste lijn. Allemaal leuk en aardig, maar het ziekenhuisbestuur kijkt kritisch naar de omzet. De vakgroep levert minder zorg dan gemiddeld en de opbrengsten zijn lager, zo blijkt uit een benchmark. 'De directie zegt nu: breng de productie in lijn met de formatie of de formatie in lijn met de productie', zegt Bok. Eén van de kno-artsen is inmiddels uit voorzorg vertrokken en wordt niet vervangen.

Bestuur: efficiëntere inzet medisch specialisten

Het ziekenhuisbestuur laat in een reactie weten dat het goed informeren van patiënten ook deels door nurse practitioners kan worden gedaan. 'Om zorg tegen marktconforme tarieven te kunnen blijven leveren verlaagt het ziekenhuis de kosten met behoud van kwaliteit. Naast besparingen op inkoop, stafondersteuning en verpleegkundige inzet hoort daarbij ook een efficiëntere inzet van medisch specialisten.'

Zelfdestructie

Maar is het realistisch te verwachten dat ziekenhuizen en medisch specialisten in eigen vlees snijden met zuinige zorg? In het artikel wordt verder gesproken met Marcel Levi (bestuursvoorzitter van het AMC), John Taks (bestuurder van het Albert Schweitzer Ziekenhuis en bestuur NVZ) en Diana Monissen (bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar De Friesland). Taks: 'Welk ziekenhuis gaat vrijwillig over tot zelfdestructie?'

Congres Samen beslissen in spreekkamer

Er is nog een grote kloof tussen wens en werkelijkheid op het gebied van gepaste zorg. Patiënten worden nog vaak niet betrokken bij de beslissingen over hun zorgtraject. Medisch specialisten die wel gepaste zorg leveren, snijden zichzelf soms financieel in de vingers. Zorgvisie organiseert samen met de Federatie Medisch Specialisten en de patiëntenorganisatie NPCF op 26 maart het congres Samen beslissen in de spreekkamer. Dagvoorzitter Coen Verbraak kijkt op die dag in de ziel van onder meer Ab Klink, Jan Kremer, Carina Hilders en Diana Monissen.

5 reacties

 • ArnoutOrelio

  Het probleem is hier natuurlijk dat de innovatoren (KNO artsen) niet degenen zijn die profiteren. Dat zijn hier vooral de verzekeraars (en door het vertrek van de KNO-arts) en het ziekenhuis. De kans dat dit voorbeeld volgers krijgt is daarmee dus niet zo groot.

  Een mogelijke uitweg voor dit dilemma is dat de verschillende partijen, patiënten, verzekeraars, ziekenhuis en zorgprofessionals, de besparingen onderling verdelen.

 • FJJ Conijn

  Ik zie het probleem niet. Eén van de kno-artsen is inmiddels uit voorzorg vertrokken en wordt niet vervangen. Dan is toch de formatie al in lijn gebracht met de productie? Dan is het probleem toch opgelost, met behoud van kwaliteit zorg, terwijl de kosten gedaald zijn? Lijkt me een win-win-situatie.

  Behalve dan natuurlijk voor de specialist in kwestie. Maar ja, het algemeen belang weegt nu eenmaal zwaarder. Dat zal men moeten accepteren. Daar is geen ontkomen aan.

 • fred

  Geachte lezer,
  De beste oplossing is dat de KNO- artsen een zelfstandige praktijk beginnen een zgn.ZBC in nauwe samenwerking met de huisartsen.
  Veel succes!

 • Adriaan Meij

  Een hogere kwaliteit van persoonlijk kennis werk op maat leidt altijd tot minder productie, en tot meer waarde. Je kunt op enig moment aspecten ervan niet veder uitbesteden of industrialiseren door koppeling aan steeds hogere omzetdoelen. Maar wel aan minder loon in ruil voor meer arbeidsvreugde.

 • HansterBrake

  Toename kwaliteit van zorg leidt - in dit geval - niet tot meer consumptie en marktwerking compenseert - nu - niet. Schatten velen veelal toch anders in ...

Of registreer u om te kunnen reageren.