Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

AMC en VUmc kiezen definitief voor Epic

Het AMC en VUmc hebben na een Europees aanbestedingstraject samen gekozen voor Epic als leverancier van het nieuwe epd.
AMC en VUmc kiezen definitief voor Epic
Foto: ANP - Lex van Lieshout

AMC en VUmc gaan als eerste academische ziekenhuizen in Nederland met een gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (epd) werken. De beide ziekenhuizen trekken volledig samen op bij de aanschaf, de inrichting en het beheer van het nieuwe epd. ‘Meer dan 70 procent van onze collega’s gaat met het nieuwe epd werken. Dat zijn bijna 10.000 medewerkers’, vertellen programmadirecteuren Maurits Ros en Douwe van Riet.

Keuze voor Epi

VUmc en AMC waren op zoek naar een bewezen systeem, vertelt Van Riet aan Zorgvisie. ‘Epic  heeft veel ervaring met buitenlandse academische ziekenhuizen, maar ook met Nederlandse ziekenhuizen. Andere belangrijke eisen tijdens de aanbesteding waren de volledige integratie van data en betrouwbaarheid van de partner. Ook de kosten vonden we erg belangrijk. Epic bleek ruimschoots te voldoen aan al onze eisen en gaf helder inzicht in de kosten, dus we zijn erg gelukkig met de keuze.’

Met het nieuwe epd kunnen de ziekenhuizen nog beter samenwerken op medisch en wetenschappelijk gebied. Het gekozen epd is dan ook gericht op de alliantie die de ziekenhuizen zijn aangegaan. ‘Epic wordt één installatie voor beide ziekenhuizen. Daarmee krijgen we de mogelijkheid om de alliantie in virtuele zin te vormen. Het voordeel voor de patiënt is dat zijn informatie op beide locaties identiek is. Bij doorverwijzing of acute opname, hoeven we niet opnieuw data te verzamelen. Medewerkers kunnen op beide locaties met hetzelfde systeem werken inclusief gelijke processen. Deze standaardisatie zorgt voor hogere patiëntveiligheid.’

Implementatie

De implementatie vindt plaats volgens een big bang scenario. In de zomer van 2015 verwachten de ziekenhuizen enkele maanden na elkaar over op het nieuwe systeem. ‘We hebben gekozen voor de big bang om het financiële proces en de patiëntveiligheid zo min mogelijk te belasten’, verklaart Van Riet. ‘Tot de livegang gaan we het team dat het systeem gaat bouwen en medewerkers trainen, het systeem uitbouwen zodat het aansluit op de processen, vervolgens alles goed testen op de afdelingen zodat we geen verrassingen tegenkomen tijdens de livegang. Het is een groot project, maar het levert een enorme verbetering op voor de kwaliteit van zorg.’

ChipSoft

De keuze voor Epic betekent dat de ziekenhuizen ChipSoft links laten liggen. ChipSoft werd tijdens de aanbesteding gediskwalificeerd wegens technische fouten. Aangezien Chipsoft en Epic als enige twee partijen uitgekozen waren als potentiële leveranciers, bleef Epic over. Het ziekenhuis had daar alle recht toe, stelde Gert-Wim van de Meent, bijzonder hoogleraar Aanbestedingsrecht en advocaat Mededinging & Overheid bij Loyens & Loeff advocaten, in een analyse op Zorgvisie.

Epic

Het Amerikaanse bedrijf Epic heeft ervaring met academische ziekenhuizen (o.a. Stanford, VS), maar ook met Nederlandse ziekenhuizen (o.a. Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, het Spaarne Ziekenhuis en het Radboudumc).

5 reacties

 • Amiz Delft

  Ik ben het eens met @het kan beter. Het zijn klemcontracten voor de instellingen, welk ZIS systeem, Epic, Chipsoft of andere, men ook kiest. ZIS software is cultureel bepaald en liefst niet op commerciële basis gestoeld. Ik voel steeds meer voor een (1) Nederlands ICT instituut (analoog aan een Kwaliteitsinstituut) met professionals en ICT'ers. Desnoods Chipsoft uitkopen, hanteren als basissysteem en verder smart en soepel uitbouwen. EPIC zal in mijn opinie zeker in een episch centrum terecht komen en heel veel schokkende gevolgen hebben.

 • tweet

  Als al dat geld voor doorontwikkelen van de diverse systemen nu in een landelijk systeem zou zijn gegaan waren we al veel verder geweest, met een beter systeem. Nu is eenieder op zijn eigen eilandje aan het knutselen, en opnieuw of anders het wiel aan het uitvinden. Chapeau voor AMC en VUmc om hier samen in op te trekken, want het gaat niet alleen om de kosten voor het aan elkaar knopen, er komt nog zoveel meer bij kijken.

 • het kan beter

  Het blijft maar spoken in Nederland rond de EPD software
  Deze ziekenhuizen kiezen voor EPIC. Er zijn tal van ziekenhuizen die kozen voor ChipSoft. Je vraagt je af hoe hoog zijn de kosten om software knopen te maken tussen al die verschillende systemen tgv EPD landelijke gegevens uitwisseling tussen zorgaanbieders. Elk stukje maatwerk is weggegooid geld!

 • Daan

  @j: toestemming voor 'het EPD' betrof het landelijk EPD. In jouw geval gaat het om het plaatselijke EPD van het betreffende ziekenhuis. Inzage hierin is geregeld via de behandelovereenkomst die je aangaat bij behandeling in dat ziekenhuis.

 • j

  EPD .hoe kan het dat ik op bel naar het ziekenhuis vraag naar de poli ,
  en de dame achter de telefoon in het dossier kan kijken. Ja zegt ze we hebben wel geheim houding. Maar ik het destijds schriftelijk geen goedkeuring gegeven voor EPD!

Of registreer u om te kunnen reageren.