Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Siemens verkoopt epd/zis aan Cerner

Siemens heeft de afdeling Health Services (HS), waar Soarion en i.s.h. MED onder vallen, verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Cerner. Siemens gaat zich focussen op medische beeldvorming en medische diagnostiek en de daaraan gerelateerde IT-structuur, zegt Kees Smaling, directeur Healthcare Siemens Nederland.
Siemens verkoopt epd/zis aan Cerner
Foto: Siemens

De epd/zis-onderdelen Soarian en i.s.h. MED worden in 15 Nederlandse ziekenhuizen gebruikt. Dit voorjaar werd nog een contract gesloten met UMC Groningen en Erasmus MC Rotterdam voor de levering en implementatie van het elektronisch patiëntendossier Soarian. Deze projecten lopen geen gevaar en worden volgens Siemens gewoon voortgezet. In Nederland zijn zo'n honderd mensen actief binnen de Nederlandse HS-afdeling van Siemens.

Strategische samenwerking

Cerner en Siemens blijven wel met elkaar samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, kennis en klantbestanden. Daartoe hebben de partijen een strategische overeenkomst getekend waarbij Cerner zich richt op de zorg ict en Siemens op medische apparaten en beeldvorming. Met de overname is een bedrag van 1,3 miljard gemoeid.

Logische stap

Smaling ziet de overname van Siemens HS als een logische stap in de ontwikkeling van Siemens Healthcare. 'Onze divisie is wereldwijd losgemaakt uit de bestaande Siemens-organisatie met als doel ons ondernemerschap als aparte divisie te versterken in de gebieden waarin wij uitblinken, zoals medische beeldvorming en medische diagnostiek en de daaraan gerelateerde IT structuur. De IT-ontwikkelingen rondom onze producten en de daaraan gelieerde data op die terreinen zijn enorm. Met de overname van onze HS-afdeling komt onze focus op het gebied van onder andere "Next Generation Healthcare IT" te liggen. Met Cerner is dan ook een strategische alliantie gesloten om met de verwerking van bijvoorbeeld big data voor personalized health een nieuwe stap te zetten.'

'Grootste en sterkste bedrijf ter wereld'

'Nu Cerner onze  automatisering van de medische organisatie (epd/zis) in ziekenhuizen overneemt, ontstaat aan de andere kant het grootste en sterkste bedrijf ter wereld op dit gebied en dat is een goede ontwikkeling', meent Smaling. 'Siemens en Cerner versterken elkaar enorm op dit gebied. Daar waar Cerner al één van de grootste ondernemingen in Amerika is, kan de onderneming mede dankzij de strategische alliantie met Siemens, nu ook haar positie in Europa verder vergroten. Voor onze bestaande opdrachtgevers, voor wie de continuïteit is gegarandeerd, betekent dit ook een vooruitgang.'

Epd / LSP

Medische gegevens van patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

 

 

2 reacties

 • no-profile-image

  Hans ter Brake

  'Cerner says that the acquisition will have no effect on support for Siemens Health Services core platforms and current implementations will continue. The company says it plans to support and advance the Soarian platform for at least the next decade.“This means interoperability will start at home, and while we have been at that for quite a while, this is one more way to do that,” said Burke.'

 • mbouquet11

  Erasmus en UMCG kiezen voor Soarian.
  Implementatie loopt.
  Soarian (Siemens) kiest voor Cerner.
  Hoe loopt dit af?
  Is een roll-back nog mogelijk om over te stappen naar Cerner?

Of registreer u om te kunnen reageren.