Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

ACM haalt streep door concentratie spoedzorg

De concentratie van acute zorg staat op losse schroeven. De plannen zijn mogelijk in strijd met de Mededingingswet, aldus de Autoriteit, Consument & Markt (ACM).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ACM haalt streep door concentratie spoedzorg

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft vorig jaar een plan gemaakt om de acute zorg te concentreren. De aanname is dat concentratie de kwaliteit verbetert. Tegen de plannen is echter veel verzet gekomen van ziekenhuizen en medisch specialisten. Concentratie zou leiden tot verschraling van zorg. Patiënten met een beroerte zouden in sommige delen van het land veel langer onderweg, terwijl de snelheid waarmee een behandeling wordt gestart juist cruciaal.

Minder keuzevrijheid

De ACM denkt dat concentratie van de spoedeisende zorg ook grote gevolgen heeft voor de niet-spoedeisende zorg. Als ziekenhuizen hun spoedeisende hulp moeten sluiten, moeten ook vaak andere afdeling, zoals verloskunde,

1
212

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

 1. Waarom, zo vraag ik me dan weer eens af na het lezen van bovenstaande, wordt van hoger kand bepaald, wie iets wel of niet kan of mag.
  Wanneer, tegen de geldende tarieven, een gezonde concurrentie ontstaat is dat toch helemaal niet verkeerd. Met een gezonde concurrentie bedoel ik hier een concurrentie, die ontstaat door kwaliteit en zorgzaamheid (in de letterlijke zin van dit woord) Waarom wordt er in de reguliere ziekenhuizen niet toekomstig zo gewerkt als na de transitie en herstructurrering in de andere takken van zorg?
  Alle ziekenhuizen mogen wat mij betreft een spoedeisende hulp hebben. Afhankelijk van hun omzet en prestaties zal er dan een natuurlijke selectie plaatsvinden en degenen, die het niet goed doen houden dan vanzelf op.
  Specialisme idem dito. Door de voorstellen van nu, een soort gedwongen specialisatie, gebeurt dat wat niemand wil: verarming van de gezondheidszorg door te vergaande specialisatie. Kennelijk is er niemand, die nadenkt over de (ook financiele) gevolgen daarvan.
  Ziekenhuizen moeten dus zelf kiezen, maar ook zelf roeien met de financiele riemen, die ze hebben.
  Peter Jan Visee

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.