Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Arts en patiënt onbekend met elkaars e-healthbehoefte’

Mark van Dorresteijn
Zorggebruikers en zorgverleners zijn niet altijd goed op de hoogte van elkaars wensen en behoeften, dat blijkt uit de eHealth-monitor 2014 door Nictiz en Nivel.
‘Arts en patiënt onbekend met elkaars e-healthbehoefte’

Lies van Gennip, directeur Nictiz, legt uit dat artsen er bijvoorbeeld aan twijfelen of hun patiënten behoefte hebben aan online dossierinzage. ‘Tegelijkertijd wijst het onderzoek uit dat sommige patiënten juist hun arts juist terughoudend vinden in het online inzage geven in het dossier. Ongeveer de helft van de zorggebruikers zou zijn dossier online in willen zien en de helft van de huisartsen zegt wel online inzage te willen geven in de voorgeschreven medicatie van hun patiënten. Het ligt voor de hand dat als zorggebruikers en zorgverleners beter van elkaar weten wat zij willen en kunnen, de gewenste e-healthtoepassingen eerder beschikbaar zullen zijn.’

Op de hoogte

Nederlandse patiënten zijn in vergelijking met vorig jaar beter op de hoogte van het bestaan van e-healthmogelijkheden bij hun zorgverleners. Voorbeelden zijn online herhaalrecepten aanvragen of vragen stellen aan de dokter via e-mail. Nederlandse artsen maken in vergelijking met vorig jaar nog meer gebruik van elektronische dossiervoering. Voor patiënten en zorgverleners zijn de voordelen van sommige e-healthtoepassingen nog onduidelijk. Voor een succesvolle toepassing is een goede balans nodig tussen de investering (in geld en tijdsinspanning) en het resultaat (betere zorg, gemak en financiële vergoeding).

Betrek de medewerker

Roland Friele, adjunct-directeur van het Nivel: ‘We zien dat e-health op de werkvloer nog niet altijd ‘plug and play’ is. Verpleegkundigen merken dat de techniek niet altijd goed werkt, bijvoorbeeld doordat er geen wifi-verbinding is op de plek waar ze werken. Daarnaast hebben ze meer behoefte aan goede training en technische begeleiding bij invoering van e-health. Het is belangrijk om de mensen die e-healthtoepassingen gaan gebruiken goed te betrekken bij de planvorming en invoering. Dat geldt ook voor verpleegkundigen.’

Resultaten

Van de Nederlandse zorggebruikers maakt 93 procent gebruik van internet. 65 procent zoekt zelf informatie over zijn ziekte of behandeling op internet en 50 procent zoekt informatie over voeding en bewegen. 13 procent van de zorggebruikers zegt in 2014 bij zijn huisarts online afspraken te kunnen maken (7 procent in 2013) en 30 procent zegt online herhaalrecepten aan te kunnen vragen (21 procent in 2013). 98 procent van de huisartsen (93 procent in 2013) en 75 procent van de medisch specialisten (66 procent in 2013) houdt het patiëntendossier vooral elektronisch bij. 41 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden ervaart belemmeringen bij de inzet van ICT in het werk en 52 procent wil meer betrokken worden bij nieuwe ict-toepassingen.

eHealth-monitor 2014

De eHealth-monitor is een onderzoek op initiatief van minister Schippers van VWS, uitgevoerd door Nictiz en het NIVEL. In de monitor wordt gekeken naar beschikbaarheid en gebruik van e-healthtoepassingen door patiënten en zorgverleners volgt. Aan de monitor hebben dit jaar voor het eerst ook verpleegkundigen en verzorgenden meegewerkt.

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.