Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Catharina Ziekenhuis en St. Anna Zorggroep gaan samen verder

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het topklinische ziekenhuis Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en de St. Anna Groep in Geldrop willen intensief gaan samenwerken. De organisaties willen mogelijk gaan fuseren.
Catharina Ziekenhuis en St. Anna Zorggroep gaan samen verder

De raden van bestuur hebben een Letter of Intent getekend. Dit jaar nog willen ze een plan naar de Nederlandse Zorgautoriteit sturen. In de komende maanden staan de ‘hoe-vraag’ en de vorm van samenwerking centraal. Een fusie behoort tot de mogelijkheden.

Ziekenhuizen vullen elkaar aan

De organisaties zeggen elkaar goed aan te vullen. Het Catharina Ziekenhuis is een groot topklinisch ziekenhuis waar vergeleken met andere topklinische ziekenhuizen veel complexe zorg wordt geleverd. Volgens bestuursvoorzitter Piet Batenburg komt de reguliere basiszorg in Eindhoven daardoor soms in de knel. Voor het Catharina Ziekenhuis komt het goed uit om die deels te verplaatsen naar Geldrop. Andersom kan St. Anna de complexere patiëntenzorg deels overbrengen naar Eindhoven. Samen kunnen de ziekenhuizen ook makkelijker voldoen aan de volumenormen van zorgverzekeraars.

Meerwaarde

‘De belangrijkste reden voor samenwerking zit hem juist in de verschillen tussen de twee organisaties’, zegt Ed Rutters, voorzitter van de raad van bestuur van de St. Anna Zorggroep. ‘Een topklinisch ziekenhuis waar hoog complexe zorg wordt geleverd en een zorggroep met hoogwaardige reguliere zorg, inclusief goed gepositioneerde verpleeghuiszorg, vullen elkaar goed aan. Daar profiteert de patiënt van, maar bijvoorbeeld ook de verwijzers uit de eerste lijn, zoals de huisartsen.’

Acute zorg

In een gezamenlijke zorgvisie zien St. Anna en Catharina een compleet en gevarieerd poliklinisch aanbod op beide hoofdlocaties waarbij een sleutelpositie wordt vervuld als het gaat om acute zorg voor de regio. Batenburg: ‘Het belang van de patiënt staat bij de verdere uitwerking van de samenwerking voorop. De patiënt maakt bewuste keuzes en verwacht kwalitatief hoogwaardige en veilige zorg. Samen bieden wij die zorg. Dichtbij als dat kan en eventueel wat verder weg als het specialistische, complexe behandelingen betreft.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.