Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Computerkennis essentieel voor werken met Epic’

Mark van Dorresteijn
'Een essentiële vaardigheid die een verpleegkundige nodig heeft om succesvol met Epic te werken is computerkennis’, stellen verpleegkundige superusers Corinda Baaij en Roy Termeulen Spaarne ziekenhuis in Hoofddorp in een interview met vakblad Nursing.
‘Computerkennis essentieel voor werken met Epic’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

‘Collega’s met minder computerervaring ervaren nog steeds dat ze meer tijd kwijt zijn aan documenteren en registreren’, vertellen Baaij en Termeulen in het interview. Vijf jaar na de introductie van het systeem werkt het ziekenhuis nog altijd met superusers op de afdelingen. ‘Zij moeten juist de verpleegkundigen die er moeite mee hebben extra ondersteunen. Even een half uurtje apart nemen voor een instructie op maat. Want uiteindelijk leer je Epic door veel oefenen en herhalen.’

Worsteling

Het Radboudumc kwam in mei 2014 in het nieuws toen bekend werd dat gebruikers worstelden met het epd. Ronald Petru, CMIO bij het Radboudumc, legde uit dat het nieuwe systeem een totaal andere werkwijze vereist. ‘De nieuwe werkwijze is een enorme omslag voor de zorgprofessionals.’ Ook in het Spaarne ziekenhuis was het nieuwe systeem flink wennen. ‘Het is niet een systeem dat heel erg intuïtief werkt zodat je na een uurtje je weg weet te vinden. Dus in het begin is het nog wel zoeken. Je hebt alle gegevens van je patiënt in een systeem, maar je moet wel weten waar je moet zoeken.’

Herinrichting

Inmiddels is Epic in het Spaarne heringericht waardoor het precies aansluit bij de werkwijze, vertellen Baaij en Termeulen. ‘Epic biedt overzicht: alle informatie van je patiënt is in één keer terug te vinden. Je hoeft niet meer op zoek naar het dossier van de fysiotherapeut of diëtist dat ergens over de afdeling zwerf. Ook is naar mijn idee de patiëntveiligheid verbeterd. De scores die je invult voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de zorgverzekeraars verwerkt Epic. Je krijgt bijvoorbeeld een melding wanneer je patiënt risico loopt op ondervoeding en via een druk op de knop schakel je dan een diëtist in. Voorheen moest je dan het protocol voor ondervoeding opzoeken om te kijken of je patiënt risico liep, dat kwam er dan vaak niet van.’

Epd / LSP

Medische gegevens van patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

 

 

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Verandering brengt verwarring.
    Indien men niet goed kan omgaan met een PC dan lopen de eindgebruikers tegen veel problemen aan die niet altijd te maken heeft met een systeem. Natuurlijk is het prettig als het systeem steeds beter op de eindgebruiker wordt afgestemd.
    EPIC is niet een statisch systeem maar door de vele mogelijkheden is men niet altijd in staat om gewenste veranderingen in te voeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.