Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC en UMCG sluiten contract voor nieuw epd

Mark van Dorresteijn
De universitaire ziekenhuizen Erasmus MC en UMC Groningen hebben vandaag het contract getekend voor Soarian, het elektronische patiëntendossier (epd) en ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) van Siemens. Het contract heeft een waarde van 50 miljoen euro.
Erasmus MC en UMCG sluiten contract voor nieuw epd
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Siemens gaat het nieuwe epd leveren en implementeren. Het nieuwe epd/ZIS wordt in 2015 in gebruik genomen in het UMCG, en vanaf voorjaar 2016 in het Erasmus MC.

Aanbesteding

Siemens kwam als beste uit de Europese aanbestedingsprocedure die Erasmus MC en UMCG gezamenlijk hebben uitgevoerd. Beide ziekenhuizen gaan afzonderlijk gebruikmaken van Soarian voor de ondersteuning van zorgverleners die betrokken zijn bij de patiëntenzorg. In het systeem wordt alle informatie – zowel administratief als zorggerelateerd – per patiënt eenduidig en digitaal vastgelegd in een elektronisch dossier. Dit verbetert de informatievoorziening aan de patiënt en levert bovendien een bijdrage aan de kwaliteit van de coördinatie van de zorg en veiligheid van de patiënt. Daarnaast kan de data eenvoudig gebruikt worden voor onderwijs en onderzoek.

Implementatie

De ziekenhuizen starten vanaf april 2014 met ontwerpen, inrichten en testen van het nieuwe epd/ZIS. Ook met de migratie en scholing van medewerkers wordt begonnen. In het UMCG moet de totale implementatie in 2017 en in het Erasmus MC in 2018 zijn afgerond.

Siemens en Soarian

Siemens haalt met deze order een van de grootste contracten ooit binnen in de zorg-ict. De contracten lopen tien jaar en hebben een gecombineerde waarde van ruim 50 miljoen euro. Soarian draait momenteel al bij het Bronovo Ziekenhuis en Ziekenhuis Rivierenland. Wereldwijd heeft Siemens circa 150 installaties van Soarian draaien. Meest vergevorderde ziekenhuis is Hamburg-Eppendorf en heeft als eerste ziekenhuis in Europa een level-7-accreditatie gekregen voor automatisering van het ziekenhuis.

De epd/ZIS-markt

De keuze voor Soarian door het UMCG en Erasmus MC komt niet ongelegen voor Siemens. Onlangs berekende M&I/Partners dat 40 procent van de ziekenhuizen plannen heeft om over te stappen op een nieuw epd of ZIS.  ‘De keuze voor Siemens lijkt een nieuwe speler toe te voegen aan de inmiddels zeer korte shortlist van epd/ZIS-leveranciers. Afgelopen jaren stonden hier eigenlijk alleen ChipSoft en Epic op’, stellen Astrid Egbertzen en Patrick van Eekeren van M&I/Partners.