Kwaliteitsinstituut pakt regie bij ic-richtlijn

Het Kwaliteitsinstituut pakt de regie bij het opstellen voor een nieuwe richtlijn voor intensive care. De onderling diep verdeelde intensivisten verwierpen op 1 juli na vijf jaar onderhandelen de definitieve versie voor de nieuwe richtlijn.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Kwaliteitsinstituut pakt regie bij ic-richtlijn

De intensivisten hebben de ic-richtlijn op 1 juli bij een speciale ledenbijeenkomst verworpen. Van de 425 aanwezige leden stemde 46 procent voor, 54 procent tegen, melden leden die aanwezig waren. De tegenstanders komen vooral uit de hoek van de ziekenhuizen met een kleine ic, omdat de nieuwe richtlijn ingrijpende gevolgen voor hen heeft. Ze moeten ervoor zorgen dat er 24/7 een intensivist aanwezig is. Ook moeten ze verplicht overleggen met intensivisten uit grote ic’s bij patiënten met complexe problematiek. De opstellers van de richtlijn stellen dat de patiëntenzorg hier beter van wordt, maar tegenstanders vinden dat de wetenschappelijke onderbouwing

1
117

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Moskou aan de Amstel: NIV bestuur olv AMC hoogleraar autoriseert richtlijn 1 dag na afwijzing door beroepsgroep. Willens en wetens tegen statuten.
    4.2 Autorisatieprocedure Wanneer de consultatieronde is afgerond wordt de richtlijn ter autorisatie geagendeerd voor de Algemene Leden Vergadering (ALV) van de NIV. De autorisatie is de formele bekrachtiging van de richtlijn. De ALV vindt twee keer in het jaar plaats, in april tijdens de internistendagen en in november bij de najaarsconferentie. Bij het maken van de tijdsplanning voor de ontwikkeling van de richtlijn dient rekening gehouden te worden met de halfjaarlijkse ALV. Dit houdt in dat de definitieve conceptrichtlijn minimaal 4 weken voor één van de algemene leden vergaderingen gereed dient te zijn. Na autorisatie worden de NIV- richtlijnen binnen een maand gepubliceerd op de NIV-website.
    Ik maak mij ernstige zorgen over de belangenverstrengeling in de Nederlandse zorgbesturen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.