Zorgvisie ict magazine, nr. 1, 2018

  Cover Zorgvisie ict magazine nr. 01/2018

  In Zorgvisie ict magazine, nr. 1 een interview met Gita Gallé, bestuursvoorzitter van het Deventer Ziekenhuis. Zij vertelt onder andere over de moeilijke doorbraak van e-health: ‘Misschien moeten we daarvoor wel tien jaar verder zijn.’ Verder in het eerste nummer: digitale behandeling en preventie van depressies, rendement halen uit ict-investeringen en bewust hacken voor een betere informatiebeveiliging.

  Zorgvisie ict magazine, nr. 1/2018

  ICT KORT: Amphia neemt eerste barrière VIPP-programma

  Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft als eerste ziekenhuis in Nederland de doelstelling A1 van het landelijke VIPP-programma behaald. Patiënten van het topklinische ziekenhuis kunnen nu hun eigen medische gegevens digitaal ontvangen via een download.

  Eric Bassant

  Redactioneel: Het gras bij de buren

  Hoofdredactioneel commentaar door Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie ict.

  Pag6 8a E Healthweek

  ‘Koude’ technologie voor ‘warme’ zorg

  De e-healthweek wil de burger dichter bij de innovaties in de zorg betrekken. Daarom werden in de editie 2018 van het jaarlijkse evenement, dat plaatsvond van 20 tot 26 januari, meer dan tweehonderd bijeenkomsten, lezingen en presentaties georganiseerd verspreid over het hele land.

  Jorne Meijer

  Ethisch gehackt

  Ieder jaar laat het Spaarne Gasthuis zijn ict-systemen ‘aanvallen’. Zo komen lekken aan het licht en kunnen gaten worden gedicht.

  Pag12 14 Vbhc Harmwesseling

  Verzamelen en koppelen

  Samen voor de beste zorg. Dat is het motto van zeven topklinische ziekenhuizen verenigd in de ziekenhuisgroep Santeon. Uniek aan de samenwerking is dat de zorgprofessionals bij elkaar in de keuken kijken; zij vergelijken de resultaten van hun behandelingen. De basis voor deze samenwerking is valued based healthcare, ondersteund door e-health.

  Janchristiaanhuijsman

  Zonder transport staat alles stil

  Column van Jan Christiaan Huijsman.

  Pag16 19 Interviewgallé

  Van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag

  ‘De wereld digitaliseert en het ziekenhuis moet mee’, zegt Gita Gallé, bestuursvoorzitter van het Deventer Ziekenhuis. Het DZ maakte faam als pionier in de ondersteuning van patiënten met online zorg. Ketenpartners worden uitgedaagd zich met koppelbare systemen aan te sluiten.

  LEA beweegrobot

  Nieuwe technologie, nieuwe verantwoordelijkheden

  Voor het gebruik van nieuwe technologie zoals robots, wearables en videoconsulten gelden dezelfde spelregels betreffende verantwoordelijkheid, privacy en eigendom als bij medische apparatuur. Toch zijn er speciale aandachtspunten.

  Pag22 24a Rendement Istock

  Meer rendement uit grote ict-investeringen

  Ict-investeringen in ziekenhuizen nemen in omvang en aantal toe. Er wordt daarom kritisch gekeken naar het rendement. Waardoor blijven de baten achter bij de oorspronkelijke verwachtingen en hoe kan dat beter?

  Columnist van Zorgvisie ict magazine

  Ziek van portalitis

  Opiniebijdrage van Johan Vos. Volgens hem wordt Portalitis het woord van 2018.

  Pag28 31 Uitgelicht Digitalebehandeling

  Digitale behandeling werkt

  Voor de behandeling én het voorkomen van depressie is online hulp effectief. Vooral bij lichtere vormen kan digitale ondersteuning, zoals een app, soelaas bieden.

  Pag32 33a Health Deal

  Niet steeds hetzelfde verhaal

  De Health Deal Chronische Zorg maakt zich sterk voor ‘zuinige, zinnige en excellente zorg voor de chronische pijnpatiënt’. Met de ontwikkeling van een PGO en modules proberen de partners de patiënt de regie te geven.

  Smartphone

  Nieuwe media

  Als jongere wil je niet voortdurend bezig zijn met het feit dat je astma hebt. Daarom hebben het Longfonds en Radboudumc Amalia kinderziekenhuis de app Astmaatje ontwikkeld. De app helpt jongeren beter om te gaan met hun ziekte.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.