Zorgvisie magazine nr. 6, 2017

  Zvm01706

  In Zorgvisie magazine nr. 6 een exclusief interview met Michael Porter, de grondlegger van value based healthcare. Verder de uitslag van de Zorgvisie-verkiezing van de topadvocaten in de gezondheidszorg, een interview met Carl Verheijen, die zich sterk maakt voor preventie, én een analyse over de zelfonderzoeken in de ggz.

  Eric Bassant

  Zorg als waarde

  Redactioneel commentaar van Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie.

  Jim Van Geest

  In de praktijk

  Een hersentumor ter grootte van een golfbal bleek Jim van Geest in zijn hoofd te hebben. Die werd per toeval ontdekt bij de voorzitter raad van bestuur Florence in de zomer van 2015.

  Value based healthcare

  ‘Start met value based financiering’

  Value based healthcare (VBHC) begint een hype te worden. De belangstelling voor het concept groeit met de dag. Wat vindt Michael Porter, grondlegger van VBHC, van de ontwikkelingen in Nederland?

  Zvm06 Pag15 Terecht

  Terecht

  Elk jaar wordt een aanzienlijk aantal patiënten geconfronteerd met onbedoelde schade van een medisch behandeling. In een aantal gevallen is die schade het gevolg van een niet-vermijdbare complicatie, in andere gevallen van een verwijtbare fout van een zorgverlener.

  Zvm06 Pag16 17 Samenspel

  Oefening baart kunst

  Met een soepele samenwerking tussen zorgverlener, cliënt en mantelzorger is de zorg gebaat. Zorggroep Charim liet een training ontwikkelen om haar medewerkers hierin te bekwamen.

  1-mei-akkoord

  Wankel evenwicht

  Ggz-bestuurders ergeren zich aan de formele opstelling van verzekeraars bij de zelfonderzoeken. Brengt het 1-mei-akkoord partijen dichter bij elkaar of is een harde clash onvermijdelijk?

  Wouter Bos

  Botheid loont!

  De afgelopen maanden was ik betrokken bij de gesprekken over een nieuw éénjarig hoofdlijnenakkoord. We begonnen die gesprekken met heel veel ambities. Maar gaandeweg werd duidelijk dat we de grootste ambities misschien beter konden bewaren voor een volgend meerjarig hoofdlijnenakkoord en dat we het eenjarige akkoord beter eenvoudig konden houden. Zo hebben we het uiteindelijk ook gedaan.

  Zorgvisie-onderzoek Topadvocaten in de zorg

  Zoektocht naar topadvocaten

  Zorgvisie organiseerde in 2015 haar eerste verkiezing voor de beste advocaten in de gezondheidszorg. Dat leverde een eerbiedwaardig rijtje ‘toppers’ op. Wie zal er dit jaar bovenaan staan?

  Mieke De Die

  Juridische top

  De winnaar van de verkiezing Topadvocaten 2017 is een advocaat van een klein kantoor. Het is Mieke de Die van Velink & De Die Advocaten in Amsterdam.

  Zorgvastgoed

  Zorgen over zorgvastgoed

  Veel zorginstellingen in de ggz en de care hebben een of meer vastgoedobjecten of zelfs hele vastgoedportefeuilles in eigendom. De risico’s die zij lopen, zijn de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Dit noodzaakt tot strategische keuzes.

  Nierwaarden

  Pijnlijke gevolgen

  Beschikbaarheid van een up-to-date medicatieoverzicht voor alle zorgverleners en apothekers is bij patiënten met nierschade van bijzonder belang. Het betreft grote groepen mensen, zoals diabetespatiënten en patiënten met hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk.

  Bekkenfractuur

  Complexe bekkenfractuur sneller hersteld dankzij 3D

  In het UMCG is voor het eerst een patiënt met een ingewikkelde bekkenbreuk geopereerd met voor de patiënt op maat gemaakte titaniumplaten en boormallen. Die platen en mallen zijn ontworpen op basis van virtuele 3D-modellen van het gebroken bekken. Toch is dit niet het meest innovatieve aspect van de operatie. Dat is de tijd.

  Carl Verheijen

  ‘Een regisseur voor gezondheid ontbreekt’

  Het zorgstelsel is te veel gericht op repareren wat stuk is. Er moet een regisseur komen voor preventie en gezondheid, vindt Carl Verheijen.

  Boeken Recensie

  Boeken

  Sociale wijkteams zijn populair. De meeste gemeenten (87 procent) werken ermee. Burgers kunnen er terecht voor ondersteuning bij zorg, welzijn, schuldenproblematiek en zelfredzaamheid. Meestal zijn de teams breed samengesteld met professionals met verschillende expertises. In deze bundel schetsen onderzoekers knelpunten, dilemma’s en ethische vraagstukken rond deze organisaties.

  Jacqueline Joppe

  De maand van

  ‘Ik vind het belangrijk zo nu en dan mee te draaien’ Het besturen van een ouderenzorgorganisatie in combinatie met het werk voor branchevereniging ActiZ. En af en toe een flink stuk fietsen. Dat zijn de dingen waar Jacqueline Joppe gelukkig van wordt.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.