Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Philips wil zorg veranderen met cloud-based platform

Mark van Dorresteijn
Philips gaat met Salesforce.com samenwerken om cloud-technologieën en diensten voor de zorg te leveren. Later deze zomer verschijnen de eerste apps voor de zorg.
Philips wil zorg veranderen met cloud-based platform

Het cloud-based platform ondersteunt diverse medische apparaten, meetapparatuur en medische gegevens. Het wordt daardoor mogelijk gegevens te analyseren. Zorgverleners kunnen hierdoor betere besluiten nemen en patiënten krijgen een actievere rol in het beheer van de eigen gezondheid. Het samenwerkingsverband heeft twee klinische toepassingen opgeleverd die later deze zomer zullen worden geïntroduceerd op het cloud-platform: ‘Philips eCareCoordinator’ en ‘Philips eCareCompanion’. Deze applicaties zijn beide gericht op gezamenlijke zorg en stellen zorgverleners in staat om patiënten met chronische aandoeningen in hun thuisomgeving te monitoren.

Twee klinische toepassingen

De toepassingen voor het platform worden zorgbreed ontwikkeld. Van zelfzorg en preventie tot diagnose, behandeling en herstel, inclusief welzijn. Het nieuwe platform ondersteunt samenwerking en workflow, evenals de integratie van gegevens uit meerdere bronnen van over de hele wereld, waaronder elektronische patiëntendossiers en diagnostische en behandelingsgegevens die zijn verkregen met behulp van beeldvormings- en bewakingsapparatuur van Philips of persoonlijke apparaten.

 

Zorg moet veranderen

Frans van Houten, CEO Philips, zegt dat het platform ervoor gaat zorgen dat huisartsen, artsen, thuiszorg, patiënten en mantelzorg beter gaan samenwerken. ‘Het ecosysteem moet niet gezien worden als een gadget. Het wordt vanuit de professionele zorg ingestoken. Chronische ziekten zorgen voor hoge kosten. Met deze oplossingen kunnen we mensen uit het ziekenhuis houden. Ziekenhuizen bewegen zich ook steeds meer richting populatiemanagement. In Amerika zijn ziekenhuizen die samenwerken met verzekeraars waarbij de ziekenhuizen worden beloond om mensen uit het ziekenhuis te houden.’ Jeroen Tas, CEO Philips Healthcare Information Services and Solutions, vult aan dat het inderdaad vreemd is dat in Nederland nog steeds elke zorgverlener apart betaald wordt. ‘De huisarts, de specialist en andere disciplines krijgen allemaal een vergoeding voor de handelingen die zij verrichten. Dan is er toch geen prikkel om te veranderen?’ Tas komt uit de financiële sector en herinnert zich nog de ophef over de digitalisering van banken. ‘Ik kan me niet meer voorstellen dat ik offline moet bankieren. Online is veilig, handig en we zijn eraan gewend geraakt. Nu is de zorg aan de beurt. Ik begrijp goed dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar als ik kijk naar de zorg, dan zie ik ontzettend veel verspilling. Dankzij technologie kunnen we de zorg zoveel veiliger en efficiënter maken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden.’

Salesforce.com

Salesforce.com is een partij met deskundigheid op het gebied van cloud, innovatie en klantenbinding. Marc Benioff, bestuursvoorzitter en CEO van Salesforce.com noemt de samenwerking het begin van een nieuw tijdperk voor de gezondheidszorg. ‘Technologie biedt de zorgsector nieuwe manieren om contacten te hebben en te onderhouden met patiënten, hun zorg te bieden en de betrokkenheid met patiënten te bevorderen, en met elkaar. Samen met Philips ontwikkelen we een open zorgplatform en ecosysteem waar iedereen van kan profiteren die betrokken is bij een van de meest belangrijke problematieken van deze tijd.’

1 REACTIE

  1. Goed initiatief, er zijn ook al bestaande PRM’s operationeel op dit vlak. Die informatie, e-health op maat en populatie management mogelijk maken. Zoals het initiatief in NL van karify.com actief in de GGZ en Ziekenhuizen.
    Het openstellen van de Philips data aan de patiënt is een mooie stap, ik hoop ook dat andere leveranciers toegang kunnen krijgen tot deze data van Philips via een open API. Zoals o.a. Withings dit mogelijk maakt. Dit maakt het mogelijk om een open landschap te realiseren, waarin de patiënt de beste zorg kan vinden en verkrijgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.