Ziekenhuiszorg

Ziekenhuiszorg
Helen Mertens en Gertjan Kamps

Fusie MUMC+ en SJG: ‘We worden beide sterker in wie we zijn’

Met de overname van het SJG in Weert wil Maastricht UMC+ ruimte maken voor academische zorg die nu nog weglekt naar Aachen en Luik. Weert staat als onderdeel van Maastricht sterker in het spel tussen banken en verzekeraars over de nieuwbouw.
Ziekenhuiszorg

Poll | De deur naar een fusiegolf staat terecht wagenwijd open

Voor een minister die voor streekziekenhuizen op in bres wil springen, zijn de bezuinigingen van PVV-minister Agema op de mededingingswaakhond ACM een merkwaardig besluit. Wat vindt u, kan een zorgsector zonder stevig mededingingstoezicht?
Ziekenhuiszorg
Wim Groot

Wim Groot: ‘Zorg wacht nieuwe fusiegolf’

De afbouw van de directie Zorg bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zet de deur wagenwijd open voor een nieuwe fusiegolf in de zorgsector. “Voor een minister die voor streekziekenhuizen op de bres wil springen, zijn de bezuinigingen op de ACM een merkwaardig besluit”, zegt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie.
Personeel

Edwin Maalderink (SKB): ‘Bij ons bepalen samenspel en naoberschap het beleid’

Bij ongewijzigd beleid kunnen de arbeidsmarkttekorten in de zorg oplopen van 54.000 personen in 2024 tot bijna 266.000 personen in 2034. In deze nieuwe serie kijken we in hoeverre goed werkgeverschap het tij kan doen keren. Aflevering 3: In Streekziekenhuis Koning Beatrix draait alles om samenspel en naoberschap.
24 april 2025 Kwaliteit

Ian Leistikow, senior inspecteur IGJ en bijzonder hoogleraar, pleit er in de podcast Voorzorg voor om de deuren wagenwijd open te zetten voor veiligheidsexperts uit andere sectoren om de gezondheidszorg een spiegel voor te houden. “Dan kunnen we weer grote stappen zetten naar veiligere zorg.”

Tech

Zuyderland voelt noodzaak van AI harder dan rest van het land

De pittige uitdagingen in de regio maken dat Zuyderland Medisch Centrum extra vaart zet achter de uitvoer van de eigen data- en AI-strategie. Het ziekenhuis heeft een overeenkomst gesloten om de AI-software van Pacmed te gebruiken en dat markeert volgens bestuurder Esther Talboom een nieuwe fase. “We willen automatiseren wat we kunnen automatiseren.“
Ziekenhuiszorg

Dit dashboard pakt medicijnverspilling bij de bron aan

Zo’n kwart van de verstrekte geneesmiddelen door de ziekenhuisapotheek belandt in de verbrandingsoven. Dankzij een nieuw dashboard – in de vrije tijd ontwikkelt door twee ziekenhuisapothekers en ict-partij Panacea – wordt spillage bij de bron aangepakt. Deze maand sleepte het initiatief een Europese award in de wacht.
Ziekenhuiszorg
Rob Tollenaar (links) en Peter Go: “Geen ziekenhuis gaat failliet van de verplaatsing van dertig nieroperaties.” Foto: Marco Okhuizen

Medisch specialisten IZA-tafels: ‘Concentratie complexe zorg kan niet zonder transparantie’

De landelijke Ronde IZA-Tafels werken aan een systeem dat de uitkomsten van de regionale herverdeling voor complexe oncologische en vaatchirurgische zorg transparant maakt. “Je hebt een minimum volume nodig om beter te worden. Juist dan kun je de kwaliteit betrouwbaarder meten en kun je van elkaar leren.”
Personeel
Aantrekken Personeel Oleksy

ABF Research: ‘Miljoenen behandelingen onmogelijk door personeelstekort’

Het personeelstekort heeft binnen tien jaar een desastreus effect op de zorg aan patiënten, heeft ABF Research berekend. In 2034 kan 15 procent van de zorgvraag niet meer worden geleverd: 15 miljoen patiëntencontacten met huisartsen kunnen dat jaar niet plaatsvinden en 3,7 miljoen ggz-consulten gaan dan niet door.
Ziekenhuiszorg
Op de foto: Wouter van Maarseveen

VGZ: ‘Het gaat nu vooral over concentratie, maar ziekenhuizen moeten zich ook profileren’

Als zorgverzekeraar gaat Coöperatie VGZ in haar kernregio’s een stevigere rol pakken in de spreiding- en concentratiediscussie. Dat zegt Wouter van Maarseveen, directeur zorginkoop en transformatie medisch-specialistische zorg. “We mogen niet blijven hangen in praten.”

Over ziekenhuiszorg

Wat speelt in de ziekenhuiszorg?

De fusiegolf is tot stilstand te komen. In plaats van fuseren, kiezen de ziekenhuizen vaker voor samenwerken. Bijvoorbeeld op het gebied van oncologiezorg. Aan verschillende kankeroperaties zijn minimumvolumenormen gekoppeld en soms lukt het een ziekenhuis alleen deze te halen door samenwerking. Op regionaal niveau zijn meerdere oncologienetwerken ontstaan waarbij de artsen in een groot expertisecentrum het behandelplan opstellen en de operaties uitvoeren. Ziekenhuizen in het netwerk richten zich op het postoperatieve traject. Hetzelfde is gaande in de hartzorg. De 16 hartcentra voeren de complexe hartoperaties uit, omliggende ziekenhuizen doen de voor- en nazorg.

Lees meer

Ziekenhuiszorg valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw), die in 2006 in werking is getreden. In de Zvw gaat ongeveer 60 procent van het totale zorgbudget om. De geschatte netto zorguitgaven in 2020 bedragen 73,4 miljard euro.

De koepels in ziekenhuisland zijn: de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen zijn lid van de NVZ, de acht umc’s zijn ook lid van de NFU en  28 regionale ziekenhuizen zijn tevens lid van de SAZ.

Ziekenhuiszorg kan steeds vaker ook thuis of in de eerste lijn plaatsvinden, niet in de laatste plaats door de opkomst van e-health. Via zijn eigen device kan een patiënt bepaalde vitale functies meten en de metingen doorgeven aan de medisch specialist in het ziekenhuis. De houdt op afstand controle. Het e-consult heeft sinds 2018 een eigen betaaltitel. Sinds 2019 bestaat de “stimuleringsregeling e-health thuis” die het gebruik van e-health verder kan stimuleren.

Ziekenhuizen moeten sinds 2006 jaarlijks onderhandelen met zorgverzekeraars. Het is de bedoeling van het zorgstelsel dat zorgverzekeraars selectief onderhandelen met ziekenhuizen waarbij zij invloed uitoefenen op doelmatigheid en kwaliteit van de zorg. De grootste zorgverzekeraars zijn al jaren Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis.

Msb’s

Vrijgevestigde medisch specialisten hebben zich in 2015 en 2016 verenigd in medisch specialistische bedrijven (msb’s). Een ziekenhuis kan een of meer msb’s herbergen. Er zijn ongeveer 70 msb’s. Deze hebben een toelatingsovereenkomst gesloten met het ziekenhuis. De huidige bekostigingssystematiek brengt met zich mee dat msb’s een prikkel ondervinden om productie te draaien omdat het inkomen wordt bepaald door het aantal behandelingen.

Hoofdlijnenakkoorden

In 2011 is het eerste hoofdlijnenakkoord afgesloten tussen de NVZ, Federatie Medisch Specialisten, Zorgverzekeraars Nederland met als doel de oplopende zorgkosten te beteugelen. Afspraak was dat de omzet van ziekenhuizen maximaal 2,5 procent zou stijgen. Het hoofdlijnenakkoord 2019-2022 rept van een maximale omzetgroei van 0,8 procent in 2019, dalend tot nul in 2022. Dit akkoord maakt ook subsidiering mogelijk van zorg die vanuit het ziekenhuis wordt verplaatst naar de eerste lijn of thuis. Deze afspraak hangt samen met het rapport De Juiste Zorg Op De Juiste Plek dat in 2018 is verschenen.

Uitgelicht congres

Congres Passende zorg 2025

Van der Valk Hotel

Zorg & Vastgoed congres 2025

Het Slotervaart

Masterclass NieuweZorg

Collegereeks Management in de zorg

Nyenrode Business Universiteit