Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Sterfgevallen Ruwaard konden voorkomen worden’

Waarschijnlijk waren er minder patiënten overleden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis als medewerkers landelijke richtlijnen hadden gevolgd, nauwkeuriger dossiers hadden bijgehouden en hadden gereflecteerd op elkaars handelen. Dat blijkt uit een rapport van de commissie-Danner.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Sterfgevallen Ruwaard konden voorkomen worden’
Foto: ANP - Arie Kievit

De commissie bekeek 770 dossiers van overleden patiënten (2010-2012) en onderzocht of bij hen schade is ontstaan door het handelen van medewerkers van het Ruwaard van Putten. Van hen werd bij 55 patiënten werd ‘duidelijk’ schade vastgesteld, bij 65 personen was dat mogelijk. Bij 562 anderen is schade door artsen of verpleegkundigen uitgesloten. Bij de 55 patiënten met duidelijke schade had dat in 30 gevallen zeer waarschijnlijk voorkomen kunnen worden. Bij 18 anderen met duidelijke schade had dat mogelijk vermeden kunnen worden. Het geblunder leidde volgens de onderzoekers frequent tot het overlijden van de patiënt.

Levenseindezorg

Het Ruwaard van Putten

0
26

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.