Kwaliteit

Leonie ten Cate

Inspectie: wees creatief en experimenteer met informele zorg

Zorgaanbieders moeten experimenteren met het anders organiseren van zorg. “Zoek de ruimte. Er is veel mogelijk binnen de huidige wet- en regelgeving”, vertelt Leonie ten Cate, afdelingshoofd verpleging en verzorging bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Kwaliteit
Helen Bevan tijdens het congres Tijd voor verbinding in 2024. Foto: Bart Kiers

Helen Bevan: ‘Zonder transparantie over uitkomsten lukt kwaliteitsverbetering niet’

Transparantie over medische uitkomsten is cruciaal om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Ziekenhuizen en medisch specialisten doen er goed aan om hun weerstand tegen transparantie te overwinnen, stelt veranderingsexpert Helen Bevan van de Britse National Health Service (NHS). “Als ziekenhuizen niet weten hoe goed ze presteren tegen opzichte van andere, hoe kunnen ze dan verbeteren?”
Kwaliteit

Uitslag poll | ZorgkaartNederland; baat het niet, dan schaadt het de zorg wel

Helpt ZorgkaartNederland de zorg verder te verbeteren? We vroegen het onze lezers in de Zorgvisie-poll van deze week. De overgrote meerderheid van de reageerders vindt van niet.
Kwaliteit

Poll | ZorgkaartNederland draagt bij aan het verbeteren van zorg

Zorgaanbieders kunnen ZorgkaartNederland op allerlei manieren gebruiken. Helpt Zorgkaart u om uw organisatie verder te verbeteren?
Kwaliteit

Dit is de reden waarom de Vermoeidheidkliniek samenwerkt met Zorgvisie bij het kopen van nepreviews

De oprichter van de Vermoeidheidkliniek, Pierre de Roy, ligt regelmatig overhoop met de Patiëntenfederatie Nederland over slechte reviews op ZorgkaartNederland. Sommige beoordelingen van de Vermoeidheidkliniek zijn geschreven door mensen die nooit bij de kliniek zijn geweest. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Patiëntenfederatie zelf. Nu is De Roy er klaar mee. 
Kwaliteit

De schimmige handel in goede beoordelingen op ZorgkaartNederland

Op de vergelijkingswebsite ZorgkaartNederland staan gekochte nep-reviews. Via schimmige tussenpersonen zijn goede beoordelingen eenvoudig te kopen, blijkt uit nieuw onderzoek van Zorgvisie. De ACM bekijkt de nep-reviews naar aanleiding van de bevindingen van dit onderzoek. 
Kwaliteit

Poll-uitslag: Zorgbestuurders verwelkomen minder toezicht op fusies

Zorgbestuurders zien minder scherp mededingingstoezicht wel zitten. Een kleine meerderheid van de mensen die reageerden op de poll op Zorgvisie denkt daar echter anders over.
1 mei 2025 Passende zorg

In deze aflevering zijn internist ouderengeneeskunde Rozemarijn van Bruchem-Visser en coördinator van de geheugenpoli voor migranten Najoua Lazaar te gast. Samen met collega’s uit het veld schreven zij de leidraad 'cultuursensitieve dementiediagnostiek in de geheugenpolikliniek'. Wat moet er anders, en hoe draagt deze leidraad daaraan bij?

Ziekenhuiszorg

Poll | De deur naar een fusiegolf staat terecht wagenwijd open

Voor een minister die voor streekziekenhuizen op in bres wil springen, zijn de bezuinigingen van PVV-minister Agema op de mededingingswaakhond ACM een merkwaardig besluit. Wat vindt u, kan een zorgsector zonder stevig mededingingstoezicht?
Kwaliteit

Grote teleurstelling over achterblijvende MESO-bekostiging

Na veertien jaar systeemapenkooien leek het afgelopen zomer zover: dankzij een nieuwe betaaltitel kunnen specialisten ouderengeneeskunde tijdelijk eerstelijnszorg overnemen. In 2025 blijken zorgverzekeraars echter alleen zorg van de vier MESO-praktijken in te kopen.

Over kwaliteit

Kwaliteit in verschillende zorgsectoren

Overal in de zorg is men druk bezig met het verbeteren van kwaliteit. Zo proberen ziekenhuisbestuurders in hun kwaliteitsbeleid meer gegevens te verzamelen over de uitkomsten van de behandelingen. Zorgverzekeraars gebruiken kwaliteitsgegevens bij de zorginkoop.

Lees meer

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen proberen in hun kwaliteitsbeleid meer gegevens te verzamelen over de uitkomsten van hun behandelingen. Zij gebruiken hiervoor uitkomstindicatoren.

Kwaliteitsbeleid

DICA, het Dutch Institute for Clinial Auditing ‘maakt de kwaliteit van zorg inzichtelijk met betrouwbare vergelijkingen en analyses’. Het instituut is opgericht in 2009 en begon met hoofdzakelijk registraties voor verschillende kankersoorten. Inmiddels zijn er 21 registraties voor meerdere disciplines en diverse aandoeningen. Ziekenhuizen krijgen inzicht in het succes en de kosten van behandelingen en kunnen hun zorg direct aanpassen. DICA is een samenwerkingsverband van specialisten, patiënten en zorgverzekeraars. DICA meet feedback van patiënten met Patient Reported Outcome Measures (PROMs) en Patient Reported Experience Measures (PREMs). Eerst moesten ziekenhuizen hun registraties zelf betalen, maar in 2017 nemen de zorgverzekeraars de bekostiging over. De registraties hebben al geleid tot opvallende successen: zo daalde de sterfte na darmkanker van 6 naar 2 procent en liep de peri-operatieve sterfte bij alvleesklierkanker terug van 5 naar 4 procent.

Een ander initiatief is Meetbaar Beter. Dit is een programma van aangesloten hartcentra dat werkt aan de verbetering van de kwaliteit en transparantie van hartzorg. Meetbaar Beter gebruikt daarvoor ‘patiëntrelevante’ uitkomstindicatoren. Er doen veertien hartcentra mee en vijf interventiecentra. Zij passen de gegevens toe in hun kwaliteitsbeleid.

Kwaliteit meten in de vvt

Sinds de verschijning van de zwarte lijst met verpleeghuizen is er veel te doen over de kwaliteit van verpleeghuizen. Voor de verbetering hiervan heeft staatssecretaris Martin van Rijn 435 miljoen euro uitgetrokken. Maar hoe meet je kwaliteit van verpleeghuiszorg? Het kwaliteitskader verpleeghuiszorg moet hierbij helpen. Hiermee zijn zorgaanbieders verplicht om kwaliteitsinformatie over het functioneren van hun instelling aan te leveren. Het kwaliteitskader bevat geen harde bezettingsnorm. In het kader staat dat er voldoende personeel moet zijn met de juiste kennis en kunde. Dat zou, afhankelijk ook van de zorgbehoefte, een op acht maar ook twee op acht bewoners kunnen zijn. De basis van de kwaliteitsstandaard is het leveren van maatwerk en van elkaar leren.

Kwaliteit meten in de ggz

Het gebruik van Routine Outcome Measurement-vragenlijsten (ROM) biedt behandelaren en patiënten informatie over de effectiviteit van behandeling.

Zorginstituut Nederland

Het Zorginstituut stelt standaarden vast voor de kwaliteit van zorg. Jan Kremer is voorzitter van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut. Op de meerjarenagenda zet het instituut een overzicht van kwaliteitsstandaarden, informatiestandaarden en meetinstrumenten die voorrang hebben. Dit zijn zorgvormen en aandoeningen waarmee veel mensen te maken hebben, of onderwerpen die zorgprofessionals zelf urgent vinden. In eerste instantie moeten zorgpartijen zelf door goed samen te werken een kwaliteitsstandaard ontwikkelen. Lukt dat niet, dan kan het Zorginstituut zijn doorzettingsmacht gebruiken en zelf de standaard vaststellen. Dat gebeurde bij de zorgstandaard geboortezorg waar het overleg over de zorgstandaard na twee en een half jaar onderhandelen, klapte. Het Zorginstituut zette ook door bij de zorgstandaard intensive care en bij het kwaliteitskader verpleeghuiszorg.

Uitgelicht congres

Zorg & Vastgoed congres 2025

Het Slotervaart

Masterclass NieuweZorg

Advanced Program Zorgmanagement

Nyenrode Business Universiteit

Collegereeks Management in de zorg

Nyenrode Business Universiteit