Zorgvisie ict magazine nr. 4, 2018

  Cover04 270x370

  Floortje Scheepers siert het cover van het augustusnummer van Zorgvisie ict magazine. Zij is hoogleraar Innovatie in de ggz en voorstander van ‘blended’ psychiatrie. Toepassing van big data biedt ook in de ggz veel mogelijkheden, al is volgens haar enige terughoudendheid op zijn plaats. ‘Er is geen one size fits all-oplossing en er zijn geen grote, allesomvattende systemen.’

  Verder in nr. 4: E-innovatie in het St Jansdal ziekenhuis, Inspectietoezicht op zorg-ict en revalideren met sensoren.

  Pag4 5 Ictkort

  ICT Kort: Nieuw beeldroutingsysteem voor Franciscus Gasthuis & Vlietland

  Rubriek ICT Kort met nieuwsartikelen en nieuwsflitsen.

  Pag6 7 Serious Gaming

  ‘De positieve effecten zijn enorm’

  Een game spelen en leren tegelijk. Serious gaming wordt steeds vaker ingezet als tool om te informeren en te onderwijzen. Van een dementiegame tot een game tegen ouderenmishandeling: velerlei onderwerpen worden door middel van spelletjes behandeld.

  ultrasound

  Machine learning is de volgende stap

  Geen papieren dossiers meer in St Jansdal in Harderwijk. Dit regionale ziekenhuis zet met Epic en het platform 'Digitale dokters' volop in op e-innovatie.

  Pag12 14 Medmij

  Uitgelicht: Baas over eigen zorgdata

  Met een pgo beheert en deelt de burger zijn zorggegevens. De overheid stimuleert met subsidie de ontwikkeling van pgo's. En het programma MedMij zorgt voor stevige afspraken over betrouwbare informatiesystemen.

  Columnist Zorgvisie ict magazine

  Transformatie met digitale strategie

  Column van Jan Christiaan Huijsman, programmamanager vernieuwing zorg-ict.

  Scheepers

  ‘Neem kleine stapjes met e-health’

  Al is zij hoogleraar Innovatie in de ggz, een sector waar e-health niet meer weg te denken is, Floortje Scheepers, is geen 'believer'. 'Gedrag is afhankelijk van zoveel factoren, dat e-health niet altijd werkt.'

  Pag20 21 Snomed

  In begrijpelijke computertaal

  SNOMED CT is een internationaal medisch terminologiestelsel, dat zorgt dat computers dezelfde betekenis geven aan medische termen. Het bevat in totaal 340.000 Engelse termen. Nederland wil er zo'n 87.750 vertalen. Nictiz voert die klus uit; de eerste 10.000 zijn inmiddels gepubliceerd.

  Pag22 24 Medeye

  MedEye vervangt dubbelcheck bij high risk medicatie

  De ervaringen met het medicatieveiligheidsysteem MedEye zijn goed, vertellen apothekers van het Deventer Ziekenhuis en ziekenhuis Nij Smellinghe. En MedEye ontwikkelt meer modules om de mogelijkheden van het systeem uit te breiden.

  Pag26 28 Igj Johankrijgsman

  Er is werk aan de winkel

  Tien zorginstellingen kregen bezoek van de inspectie voor een onderzoek naar hun gebruik van zorg-ict en e-health. Inspecteur Johan Krijgsman: 'Bij veel projecten ontbrak een risicoanalyse, of zelfs een programma van eisen.'

  Columnist van Zorgvisie ict magazine

  Pro(e)ven

  Centraal of decentraal. Landelijk of regionaal. Een fundamenteel vraagstuk dat vaak en nadrukkelijk naar voren komt in discussies over informatieuitwisseling in de zorg. Opiniebijdrage van Johan Vos.

  Pag30 32 Maartenskliniek

  ‘Best wel magic, eigenlijk’

  De Sint Maartenskliniek vergelijkt de data uit hightech-toepassingen met elders vergaarde big data. Daarmee zijn onder meer de herstelmogelijkheden voor revalidanten te voorspellen.

  Smartphone

  Nieuwe media: Vermoeidheid na kanker te lijf

  Voor (ex-)kankerpatiënten die kampen met zware vermoeidheidsklachten, hebben Bram Kuiper en Door Vonk de Untire app ontwikkeld. Met de app richten Kuiper en Vonk zich op de wereldmarkt.

  Eric Bassant

  Redactioneel: Machine learning

  Hoofdredactioneel commentaar door Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie ict.