Zorgvisie magazine nr. 12, 2018

  Zorgvisie magazine nr. 12, 2018

  Het laatste nummer van 2018 is tevens een nieuw begin. Een compleet vernieuwd magazine maar wel met behoud van wetenswaardige inhoud. Behalve de uitslag van Zorgvisie’s grote advocatenonderzoek, onder meer het coverinterview met minister de Jonge, een bijdrage van nieuwe columnist Martin van Rijn en een artikel over de gevolgen van zzp-seh-artsen en -psychiaters voor instelling en patiëntenzorg.

  Alexander Monro, Marjolein de Jong, bestaansrecht bewezen

  Vijf jaar Alexander Monro: ‘We hebben ons bestaansrecht bewezen’

  Patiënten in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis zijn beduidend vaker tevreden over hun behandeling dan in andere ziekenhuizen. Het aantal vervolgoperaties ligt lager, er wordt meestal direct tijdens de operatie gestart met de reconstructie en de wachttijden binnen het behandeltraject zijn korter.

  Robbert Huijsman 660x440

  Problemen casemanagement dementie lijken onoplosbaar

  Robbert Huijsman vreest dat een oplossing voor de toegankelijkheid van casemanagement dementie uitblijft. Om de toegang te verbeteren, moet de casemanager bij een onafhankelijke organisatie werkzaam zijn, aldus de voormalige projectleider van het Actieplan casemanagement dementie.

  Saar Boerlage van de Wijze Oude Wijven in Amsterdam in gesprek met dagvoorzitter Meike de Jong op het congres Ouderenzorg op de Juiste Plek

  Acute ouderenzorg moet radicaal anders

  De acute ouderenzorg moet inzetten op mini-ziekenhuizen in de wijk, ziekenhuiszorg aan huis en gespecialiseerde wijkverpleegkundigen om acute opnames te voorkomen. Doorgaan op de huidige manier is een doodlopende weg.

  Pag10 13 Interview Vanhalder

  Leon van Halder wil ‘marktsamenwerking’

  Het is onvermijdelijk dat ziekenhuizen meer gaan samenwerken in netwerken, maar dat kan alleen door afscheid te nemen van marktwerking, stelt Leon van Halder. ‘Het zorgstelsel is onhoudbaar.’

  Zorgvisie-hoofdredacteur Eric Bassant

  Redactioneel: Sta winst uitkeren toe

  De teloorgang van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen heeft opnieuw zichtbaar gemaakt hoezeer de politiek en het publiek worstelen met particulier initiatief in de zorg. In 2008 was Loek Winter nog de reddende engel die de IJsselmeerziekenhuizen uit de modder wist te trekken. Tien jaar later wordt hij neergezet als een te handige jongen die via schimmige constructies geld verdient.

  vergoeding affectieschade

  TERECHT: Affectieschade

  In de juridische rubriek Terecht legt Rankie teh Hoopen de mogelijke gevolgen uit van de nieuwe wettelijke regeling over affectieschade per 1 januari 2019.

  Governance rubriek Zorgvisie magazine

  WIJZE RAAD: ‘Drie bestuurders was toch wel veel’

  Het is gebruikelijk om leden voor de raad van bestuur bij elkaar te zoeken op grond van hard skills. Dat pakt niet altijd goed uit.

  Winnaar topadvocaten categorie

  Topadvocaten Gezondheidszorg 2018: winnaars per categorie

  Wie is topadvocaat Mededinging? Of topadvocaat Arbeidsrecht? Dit jaar ging de verkiezing Topadvocaten gezondheidszorg 2018 over negen categorieën.

  Effectief bijscholen zorgpersoneeel

  DE INNOVATIE: Effectiever bijscholen personeel

  De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Het is moeilijk om aan deskundig personeel te komen. Wat ligt dan meer voor de hand dan de behoefte aan scholing van de eigen medewerkers te onderzoeken?

  Stoppen met roken in psychiatrie

  Van samen roken naar samen stoppen

  Samen op naar een rookvrije zorg, is de boodschap van staatssecretaris Blokhuis. Makkelijker gezegd dan gedaan, klinkt het in de wandelgangen in de ggz.

  Agenda van Marente-bestuurder Anneke Asberg

  DE AGENDA VAN… Anneke Asberg, bestuurder Marente

  Anneke Asberg raakte tijdens een weekje weg geïnspireerd door boeken over oudere mensen die terugkijken op hun leven. Om samen met haar collega-bestuurder na te denken over de toekomst van Marente hield ze een dag vrij in haar agenda.

  Hugo de Jonge

  Hugo de Jonge: ‘Maak meer werk van goed werkgeverschap’

  Zorgen voor voldoende personeel in de zorg is veruit de grootste opdracht van Hugo de Jonge, minister van VWS. 'Dit is de tijd voor goed werkgeverschap.'

  Martin van Rijn

  Column Martin van Rijn: Grensconflict in het stelsel

  Het lijkt erop dat de spanning in de zorgsector toeneemt. Dat is het gevolg van een aantal, deels samenhangende, ontwikkelingen.

  Zorgvisie Top-10 Advocaten Gezondheidszorg

  Topadvocaten Gezondheidszorg 2018: de top-10 algemeen

  Frank Wille: ‘Regelmatig zie ik bestuurlijk veranderingen voorbij komen die pogen de zorg te verbeteren, maar het patiënten-perspectief niet of nauwelijks meenemen.’ Foto: Fotoburo Dijkstra

  Frank Wille: ‘Ik ben radicaler gaan denken over de zorg’

  Anesthesioloog Frank Wille verloor zijn vingers nadat hij acuut ziek werd door meningokokken. Door zijn ervaring als patiënt is hij bestuurlijk radicaler gaan denken.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.