Zorgvisie magazine nr. 12, 2017

  Cover Zorgvisie Magazine Nr12 2017

  Op de cover: Onno van de Stolpe, CEO van het biotechbedrijf Galapagos dat ‘dure’ medicijnen ontwikkelt. Verder een reportage over het verpleeghuis van de toekomst: De Nieuwe Antoniehof in Epe. Een interview met Kim Putters en de problemen met de toegang tot de Wlz. De focus gaat over disruptieve innovatie.

  Eric Bassant

  Feestelijk innoveren

  Hoofdredactioneel commentaar.

  Gijs De Vriesjpg

  In de praktijk

  Hoe is het om van zorgaanbieder ‘opeens’ patiënt te zijn? Hoe ervaar je de zorg als je ‘aan de andere kant’ zit? Voor Gijs de Vries was zijn ziekte een wake-upcall.

  Onno Van De Stolpe

  ‘Maak onderscheid tussen innovatieve medicijnen en de rest’

  Het Belgisch-Nederlandse Galapagos is uitgegroeid tot een van de grootste biotechbedrijven van Europa. Bestuursvoorzitter Onno van de Stolpe over innovatie, dure geneesmiddelen en de risico’s van het ondernemerschap.

  Pag15 Terecht Cartoon

  TeRecht

  Juridische adviezen en opinie. Deze maand in 'Zaken op orde' het verblijfsrecht van een gezonde partner in een zorginstelling.

  Foto: Tai111/stock.adobe.com

  Tussen twee wetten in

  Voor ouders van kinderen met een ernstige verstandelijke beperking is het lastig een indicatie voor Wlz-zorg te krijgen; instanties sturen hen dikwijls van het kastje naar de muur. Het CIZ, de gemeenten en de VGN herkennen het probleem en proberen tot een oplossing te komen.

  Zvm08 Pag23 Column Hetty De With

  De politiek van het goede leven

  Hetty de with neemt in december na twintig jaar afscheid als bestuurder van De Zijlen. Dit is daarom haar laatste column.

  mantelzorgplan

  ‘Het uitgangspunt is altijd de bewoner’

  Verpleeghuis De Nieuwe Antoniehof doet het allemaal anders. ‘Kwaliteit zit in beleving, niet in uitkomstmaten.'

  Walter Van Dyck

  ‘Gestructureerd overleg tussen betaler en industrie is de oplossing’

  De Belgische hoogleraar Walter van Dyck is niet onder de indruk van de ‘schamele’ besparingen die Nederland op de prijzen van dure medicijnen weet te bedingen.

  Pag32 33 Focus Platformvmz

  Hoofdkantoor op zak

  Digitaal platform bespaart caresector veel geld.

  Menno Lanting

  ‘Innovatie zit juist in de kleine dingen’

  In zijn managementboek ‘De disruptieparadox’ plaatst Menno Lanting de gevolgen van disrupties als de komst van het internet voor organisaties in perspectief. Het roer hoeft niet radicaal om. Zorgmanagers kunnen zich beter concentreren op goede dienstverlening.

  Videoconsult

  Hallo dokter

  Geen tijd om naar de huisarts te gaan? Dan kan een videoconsult uitkomst bieden. De patiënt kan online de huisarts consulteren op een tijdstip dat beiden schikt.

  rubriek over intern toezicht en medezeggenschap

  Passende oplossingen voor bestuur en toezicht

  Aan het interne toezicht worden hoge eisen gesteld. Faalt de raad van bestuur, dan moeten ook interne toezichthouders zich verantwoorden. Een rubriek in samenwerking met de NVTZ over het precaire evenwicht tussen toezien en meebesturen.

  Kim Putters

  ‘De Rijksoverheid is aan zet’

  Kim Putters, directeur van het SCP, pleit voor vernieuwd sociaal contract.

  De Innovatie Ifeel

  App voorspelt terugval depressie

  Vernieuwende ideeën die de zorg met behulp van technologie beter en betaalbaarder maken. Door innovaties in het zonnetje te zetten, hoopt Zorgvisie op groei en kruisbestuiving.

  Boeken Recensie

  Boeken

  Recensie van het boek 'Veiligheid in de ggz. Leren van incidenten en calamiteiten' en in 'Bladeren met' het favoriete boek van Chrit van Ewijk.

  Pauline Terwijn Pantein

  ‘Ik probeer altijd verbindingen te leggen’

  Zorgvisie besprak de maand oktober met Pauline Terwijn, bestuursvoorzitter van Pantein.