Zorgvisie magazine nr. 4, 2017

  In het aprilnummer van Zorgvisie magazine een interview met Veronique Esman, de nieuwe directeur van GGZ Nederland. Verder stellen de genomineerden voor de titel Zorgmanager van het jaar 2017 zich voor. De focus is deze maand gevuld met artikelen over waardegedreven zorg, oftewel value based healthcare.

  Betalen voor waarde is voorwaarde

  Wil value based healthcare in Nederland slagen, dan is het noodzakelijk de financiering aan te passen. Buitenlandse voorbeelden kunnen dienen als inspiratiebron hoe zorg op basis van waarde wordt gefinancierd.

  ‘We bezwijken onder de controlelast’

  Een eind maken aan wantrouwen in de ggz. Dat is waar Veronique Esman, de nieuwe directeur bij GGZ Nederland, zich hard voor wil maken. ‘Ik spreek liever van een vertrouwensmarge in het zelfonderzoek dan van een foutmarge.’

  Boeken

  ‘Gewone psychiatrische patiënten kregen een uitgebreide behandeling, maar verslaafden werden na een crisisopname snel weer op straat gezet’, vertelt een beleidspsychiater van Antes. Medewerkers van de Rotterdamse instelling praten in dit boek over ruim vijftig jaar ggz.

  rubriek over intern toezicht en medezeggenschap

  Cliëntendeskundigheid in de raad van toezicht

  Aan het interne toezicht worden hoge eisen gesteld. Faalt de raad van bestuur, dan moeten ook interne toezichthouders zich verantwoorden. De rubriek 'Wijze raad' in samenwerking met de NVTZ over het precaire evenwicht tussen toezien en meebesturen.

  ‘De maatschappij vraagt ons een netwerk te vormen’

  Presentatie van de genomineerde zorgmanager Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter Erasmus MC.

  personeelstekort-zorgpersoneel

  Geld alleen is niet de oplossing

  Twee miljard euro krijgen de verpleeg- huizen erbij. Met de verkiezingen in zicht struikelden de politieke partijen over elkaar met beloftes over extra geld. Het is even wennen na jarenlange bezuinigingen op de ouderenzorg. Welke kansen zien de bestuurders Inge Borghuis, Eelco Damen en Jeroen van den Oever?

  Graag aan de slag

  De tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg nemen toe. Veel organisaties krijgen vacatures niet ingevuld. Een leger van zelfstandige zorgmedewerkers staat klaar om bij te springen. De fiscus verbiedt echter zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) om binnen intramurale instellingen te werken.

  Grote uitrol blijft uit

  Redactioneel commentaar door Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie.

  ‘Het vertrek is ineens echt geworden’

  Na twaalf jaar bij GGz Centraal, kondigde Thea Heeren in februari haar afscheid aan. Ze verlaat op 1 augustus de organisatie. Dat leverde een heleboel verrassende en leuke gesprekken op.

  In de praktijk

  Hoe is het om van zorgverlener ‘opeens’ patiënt te zijn? Jannie Oskam: 'Artsen zijn geen allesweter.'

  Kwartetten met digitale parameters

  Niet alle innovaties kennen een duidelijk aanwijsbaar eurekamoment. Het idee voor de Clinicards van digitaal innovatiebedrijf Synappz is drie jaar geleden ontstaan als gevolg van twee trends.

  Maak werk van dagbesteding

  Soms word je boos: het denken in beperkingen in plaats van in mogelijkheden is in Nederland zo taai.

  ‘Met alle kennis en kunde om de tafel nemen we betere besluiten’

  Presentatie van de genomineerde zorgmanager Peter Bennemeer, algemeen directeur ziekenhuis Bernhoven.

  ‘Nederland doet mee in VBHC-kopgroep’

  Het Erasmus MC en de Santeon-ziekenhuizen behoren tot de internationale top bij het in de praktijk brengen van value based healthcare. In de care voert Cordaan de troepen aan.

  toezicht

  Samen besparen

  De weg naar uitkomstbekostiging is nog lang. Inzetten op shared savings is een manier om daar te komen. In onder andere Duitsland en de VS bestaan al langer projecten met gedeelde besparingen. Nederland experimenteert nu vooral.

  TeRecht

  Juridische adviezen en opinie

  ‘Wij helpen mensen hun eigen leven te organiseren’

  Presentatie van de genomineerde zorgmanager Rob Hoogma, bestuursvoorzitter Siza en Academy Het Dorp.

  Winst voor de patiënt, verlies voor het ziekenhuis

  Isala Hartcentrum in Zwolle behandelt hartpatiënten bij voorkeur thuis. Dat is prettiger voor henzelf, en dankzij nieuwe technologie minstens zo effectief. Het ziekenhuis profiteert echter niet. ‘Een project als dit kost ons geld.’