Zorgvisie magazine nr. 11, 2018

  Zorgvisie magazine nr. 11, 2018

  Het coverinterview is met NVvP-voorzitter, psychiater Damiaan Denys. Hij praat over de beroepstrots van psychiaters en over het onderhandelproces voor het hoofdlijnenakkoord ggz. Verder in het novembernummer vier artikelen over wijkverpleging in de gelijknamige Focus, en achtergrondverhalen over de nieuwe beweging Patient safety-II en hoe instellingen zich kunnen voorbereiden op de griepgolf.

  wijkverpleegkundige

  Wijkverpleegkundige is spil in ‘Ruisloze ouderenzorg’

  In ‘Ruisloze ouderenzorg’ doen wijkverpleegkundigen bij ouderen thuis directe diagnostiek. Dat ontlast de huisarts en voorkomt onnodige ziekenhuisopnames.

  vaccinatie zorgpersoneel

  Vaccinatie ziekenhuispersoneel cruciaal in beperking gevolgen griepgolf

  De griepepidemie van afgelopen winter zorgde voor ongekende taferelen. Doordat ook veel zorgpersoneel uitviel met griep, moesten ziekenhuizen de seh tijdelijk sluiten en operaties uitstellen. Vaccinatie onder zorgmedewerkers kan de gevolgen van een volgende griepgolf indammen.

  IZA, KNOV, geboortezorg

  Integrale geboortezorg in regio Delft voor één tarief

  De zelfstandige verloskundigenpraktijken in de regio Delft, Westland en Oostland werken intensief samen met gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en neonatologen van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in de zorg rondom de zwangere en haar baby.

  Jaap Hamming LUMC Patient safety-II

  ‘Patient safety-II is een ontdekkingsreis’

  De nieuwe beweging Patient safety-II wil beter begrijpen waarom dingen in ziekenhuizen zo vaak goed gaan en helaas soms ook niet.

  Damiaan Denys, voorzitter NVvP, hoofdlijnenakkoord ggz

  ‘Wij pleiten voor minder psychiaters’

  Interview met NVvP-voorzitter, psychiater Damiaan Denys. Hij praat over de beroepstrots van psychiaters en over het onderhandelproces voor het hoofdlijnenakkoord ggz. Hij heeft er geen spijt van dat hij het hoofdlijnenakkoord ggz heeft ondertekend. ‘Als we eerlijk zijn, zouden we moeten zeggen: we doen het niet. Aan de andere kant: we kunnen alleen maar iets veranderen als we blijven meedoen.’

  Zorgvisie-hoofdredacteur Eric Bassant

  REDACTIONEEL: Machtige software

  Hoofdredactioneel commentaar over de machtspositie van softwareleveranciers.

  Liane den Haan, directeur ANBO

  In de praktijk: Liane den Haan

  Liane den Haan over haar verblijf in het ziekenhuis: 'De hele dag komen er mensen langs om te wassen, voor voedsel, medicijnen en onderzoekjes. Als patiënt wil je die drukte niet.'

  aanbesteden

  TERECHT: Redelijke grenzen aan heraanbesteding

  Juridische adviezen over actuele thema's in de zorg.

  Joppe

  ‘Cherry picking of slim ondernemerschap?’

  Jacqueline Joppe, bestuurder van Zorggroep Elde, daagt collega-werkgevers, VWS én de zzp'ers uit om samen tot een oplossing te komen: goede zorg tegen fatsoenlijke prijzen en voorwaarden.

  Focus Wijkverpleging in Zorgvisie magazine nr. 11

  Opnieuw gekrakeel rond zorg in de wijk

  Zilveren Kruis heeft de wijkverpleging in de pilotgebieden opnieuw aanbesteed. De keuze voor de voorkeursaanbieders die daarmee een driejarig contract in de wacht slepen, stuit op protest, vooral in Utrecht. Daar is alweer een rechtszaak gestart.

  WIJZE RAAD: Goed bestuur vergt goed samenspel

  Bij GGZ NHN is een groot deel van de zorg in handen van ambulante teams. Je kunt je, net als bij netwerkzorg, afvragen hoe de raden van bestuur en toezicht zicht houden op de zorg die deze teams verlenen, in nauwe samenwerking met huisarts, maatschappelijk werk, politie, vrijwilligers enzovoorts.

  NAAST Medisch Service Centrum

  Thuiszorg in Brabant via de Achterhoek

  Met de vergrijzing, steeds complexere zorg en meer dan 10.000 vacatures heeft de ouderenzorg een flinke uitdaging. Waar uitdagingen zijn, liggen kansen. Met zorg op afstand grijpen BrabantZorg en NAAST Medisch Service Centrum in Varsseveld zo'n kans.

  Beperkte gezondheidsvaardigheden

  DE INNOVATIE: Patiënt oefent vragen stellen aan arts

  Uit onderzoek blijkt dat als patiënten goed zijn voorbereid op een consult de kans op een heropname in het ziekenhuis kleiner is. Om vooral ouderen daarbij te helpen, komt binnenkort de digitale tool De Oefendokter beschikbaar.

  Recensie van Goede Raad voor Commissarissen in Zorgvisie magazine nr. 11

  BOEKEN: Bladeren met, Recensie en Tips

  In de Boekenrubriek: Bladeren met Ingrid Widdershoven en Recensie van het boek Goede Raad voor Commissarissen.

  Julianne Meijers, bestuurder van Siza

  DE MAAND VAN: Julianne Meijers, bestuurder bij Siza

  Terugblik op de maand september met Julianne Meijers, bestuurder bij Siza. 'Siza is een club waar ik bij wil horen.'

  Wijkverpleging

  Kwaliteitskader wijkverpleging in de praktijk

  De branche geeft handen en voeten aan het kwaliteitskader wijkverpleging. Buurtzorg Nederland en softwareontwikkelaar Ecare maken op basis van het verpleegkundig diagnostisch model Omaha de zorg meetbaar.

  Focus wijkverpleging, NZa

  Nieuwe bekostiging wijkverpleging is nog ver weg

  Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en wijkverpleegkundigen doen, onder regie van de NZa, opnieuw een poging tot een ander bekostigingssysteem te komen. Dat moet er in 2020 zijn, maar vooralsnog is een concreet voorstel nog ver weg.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.