Zorgvisie magazine nr. 9, 2018

  Cover Zvm09 270 370

  Wouter Bos, scheidend bestuursvoorzitter van VUmc en vice-voorzitter van AMC, zegt geschrokken te zijn hoe toezichthouder ACM naar fusies kijkt. Dat vertelt hij in een afscheidsinterview met Zorgvisie. Verder in het septembernummer onder andere: de inventieve behandeling van mensen met dementie en ernstig probleemgedrag, zes stappen om burn-out bij artsen te voorkomen, en in de Focus drie artikelen over nieuwe verdienmodellen.

  Zorgvisie-hoofdredacteur Eric Bassant

  Administratieve triage

  Redactioneel commentaar door Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie.

  Wouter Bos

  ‘Ik ben geschrokken van hoe de ACM naar fusies kijkt’

  Wouter Bos neemt afscheid van de gezondheidszorg. Een terugblik op het fusieproces van VUmc en AMC, de komst van EMA en de betaalbaarheid van de zorg.

  Wijzigingen in wet BIG

  TERECHT: Tuchtrecht binnenkort aangescherpt

  In de juridische rubriek 'Terecht' zet advocaat Simona Tiems de meest opvallende wijzigingen van de wet BIG op een rij.

  Pag16 18 Vincent Van Gogh Proteion Iep

  Het beste van twee werelden

  In het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie ontmoeten het verpleeghuis en de ggz-instelling elkaar. Daar varen zowel de patiënt met onbegrepen probleemgedrag als zijn behandelaars wel bij.

  Pag20 22 Swensen

  ‘Bekommer je om je mensen’

  'Het voorkomen van burn-out is de meest effectieve manier om de zorg veiliger te maken', zegt Stephen Swensen, emeritus professor van de Mayo Clinic. Hij adviseert in zes stappen hoe de organisatie de kans op een burn-out bij medisch specialisten kan reduceren.

  Hoogleraar Pauline Meurs

  COLUMN: Van meerdere kanten bekeken

  Column van Pauline Meurs. Haar boodschap: bekijk de komst van nieuwe technologieën van meerdere kanten.

  Focus Nieuwe verdienmodellen

  FOCUS: Eindelijk naar België

  De Drie Notenboomen is dichtbij de export van zijn formules. De pionier in franchiseformules voor zorgondernemers heeft een vergunning om in België te starten met Thomashuizen. In Nederland wordt de expansie afgeremd door wet- en regelgeving.

  Focus Nieuwe verdienmodellen Zorgvisie magazine nr. 9-2018

  FOCUS: Springplank voor Willie Wortels

  Het Amsterdamse bedrijf NLC helpt uitvinders om hun medisch-technologische vondsten te vermarkten. Onderzoekers in umc's en technische universiteiten weten de weg inmiddels te vinden. Ook medisch specialisten elders raken enthousiast.

  Focus Nieuwe verdienmodellen in Zorgvisie magazine nr. 9-2018

  FOCUS: ‘De markt is in ons vizier gekomen’

  In de thuiszorg is het franchisemodel van Home Instead opvallend. Eric Kindt haalde het Amerikaanse concept in 2011 naar Nederland en heeft nu twintig franchisenemers met in totaal 24 vestigingsregio's. Daar komen dit jaar nog tien vestigingsregio's bij.

  rubriek over intern toezicht en medezeggenschap

  WIJZE RAAD: Samenwerking vergroot aandachtsveld rvt

  In de rubriek Wijze raad voert het vraagstuk van governance bij netwerkzorg dit keer naar een van de auteurs van het recent verschenen boek 'Organiseren in en met netwerken.'

  Pag34 35 Berenschot

  Een regionaal spel

  De juiste zorg op de juiste plek. Het klinkt zo logisch. Maar het is niet zomaar in praktijk gebracht. Berenschot organiseerde een bestuurlijke dialoog over regierol, randvoorwaarden en welke stappen te zetten.

  Pag36 38 Stervensbegeleiding

  Tussen hoop en vrees

  Vier boeken laten zien wat ongeneeslijk zieken en hun naasten meemaken. De schrijvers doen een dringende oproep voor betere zorg als genezing niet meer mogelijk is.

  De innovatie, Zorgvisie magazine nr. 9-2018

  DE INNOVATIE: Feitelijke meting van het ‘nietpluisgevoel’

  Het Radboudumc is het eerste ziekenhuis ter wereld dat werkt met continue monitoring gecombineerd met voorspellende software.

  Pag41 Boeken Recensie

  BOEKEN

  In de boekenrubriek een recensie van 'Zorg voor privacy, het handboek voor privacybewustzijn in de zorg' en 'Bladeren met' René Smit.

  Zorgvisie magazine nr. 9-2018

  DE MAAND VAN: Gita Gallé

  Juli was een bijzondere maand voor Gita Gallé. Niet alleen vanwege haar vakantie in Portugal, maar ook door het bezoek van minister Bruins. Bovendien moest ze knopen doorhakken voor 2019.

  Pag9 In De Praktijk Gert Siemons

  ‘Een ziekenhuisbed is een medische fout op vier poten’

  Hoe is het om van zorgverlener 'opeens' patiënt te zijn? In de rubriek 'In de praktijk' van Zorgvisie magazine vertelde oud-hoofdinspecteur Gert Siemons zijn ervaringen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.