Zorgvisie magazine nr. 5, 2018

  Zorgvisie magazine, juni 2018

  In het meinummer van Zorgvisie magazine – naast het coverinterview met Georgette Fijneman van Zilveren Kruis –interviews met Hugo Borst en Carin Gaemers en een kort interview met Gijsbert van Herk over het ‘huisgemaakte’ Humanitas-keurmerk. En in de focus ict licht Henk Valk de ambities van Philips toe.

  Zorgvisie-hoofdredacteur Eric Bassant

  Hoofdlijnenakkoorden zijn uit de gratie

  De hoofdlijnenakkoorden zijn altijd een noodgreep geweest. Dit jaar klinkt veel twijfel aan de effectiviteit ervan.

  oud-hoofdinspecteur Jan Vesseur

  in de praktijk

  Hoe is het om van zorgverlener 'opeens' patiënt te zijn. Hoe ervaar je de zorg als je 'aan de andere kant' zit? Biedt dat nieuwe inzichten? Deze maand oud-hoofdinspecteur Patiëntveiligheid Jan Vesseur.

  Georgette Fijneman, Zilveren Kruis

  ‘Vooruit met elkaar’

  Stoppen met negatieve energie, de schouders eronder. Samen de zorg beter maken en betaalbaar houden. Dat is misschien wel de belangrijkste boodschap van Georgette Fijneman.

  Baas in eigen huis

  Terecht

  Keuzevrijheid voor zwangeren is niet onbeperkt

  Prinsenstichting

  ‘Laat de hele zorgsector ons voorbeeld volgen’

  De Participatiewet, waarin is afgesproken dat ook mensen met beperkingen recht hebben op werk, levert volgens gehandicaptenzorgorganisatie Prinsenstichting in Purmerend vooralsnog te weinig werkplekken op. Daarom eist zij van haar leveranciers dat ze bij aanbestedingen openstaan voor een Social Return on Investment contract.

  Geschilleninstantie zorgcontractering

  Onbekend maakt onbemind

  De geschilleninstantie zorgcontractering zou een laagdrempelig alternatief moeten zijn voor een gang naar de rechter. Tot voor kort was er slechts één zaak.

  Hoogleraar Pauline Meurs

  Gezonde voeding beste medicijn

  Voeding als therapeutische optie moet veel meer aandacht krijgen in het onderzoek en in de klinische praktijk, vindt Pauline Meurs.

  Gijsbert van Herk, Humanitas

  ‘Kwaliteit moet in de genen zitten’

  Externe kwaliteitskeurmerken geven schijnzekerheid, vindt Humanitas-bestuurder Gijsbert van Herk. De organisatie werkt nu met een eigen keurmerk.

  Henk Valk, Philips

  Datamining is het nieuwe licht

  Philips heeft een grote ambitie: het leven van drie miljard mensen verbeteren binnen het zogenoemde Health Continuum. Daarom wil Philips om te beginnen, uitgroeien tot dé dataprovider van Nederland.

  cybercrime

  Van kwetsbaar naar weerbaar

  Juist ziekenhuizen zijn aantrekkelijk voor cybercriminelen omdat de beschikbaarheid van patiëntgegevens cruciaal is en alle systemen continu moeten draaien.

  patiëntenportaal

  Info op maat

  De patiënt informeren over zijn of haar ziekte en behandeling met respect voor de privacy. Dat stond kno-arts Markus Oei voor ogen toen hij in 2012 startte met de communicatietool Inforium.

  e-health, technologie

  De miljardenmarkt van e-health

  Investeren in e-health, technologie en ict is een van de oplossingen voor de problemen waarmee de zorg kampt. Naast de financiële injecties voor innovaties zullen ook de technologie en de infrastructuur aangepakt worden.

  rubriek over intern toezicht en medezeggenschap

  Wijze Raad

  Een rubriek over de vele partijen waarmee in de governance van zorgorganisaties rekening moet worden gehouden. Dit keer over de medezeggenschapgroep SamenSpraak van de Brabantse zorgorganisatie stichting Maasduinen die als visie heeft dat zorg en welzijn 'van het dorp is'.

  Hugo Borst en Carin Gaemers

  ‘Wij zijn ook maar mantelzorgertjes’

  Na hun manifest over de tekortkomingen in de ouderenzorg zetten Hugo Borst en Carin Gaemers hun strijd voor waardige zorg in verpleeghuizen voort. Hun nieuwste project is een televisieserie over de dagelijkse zorg voor mensen met dementie.

  IronHand

  Aandrijfwiel voor de handen

  Meer kracht in de handen dankzij IronHand.

  Recensie Zorg over Zorg, concrete kansen voor verbetering van de zorg

  Boeken

  In de boekenrubriek de lovende recensie van Zorg over zorg. Zorgvisie bladert met Julliette van Eerd, bestuursvoorzitter Mondriaan, door haar inspiratiebron ‘Switch’ van Chip en Dan Heath.

  Pag48 49 Liquiditeitstool

  Cash is king

  Met een goede liquiditeitsbegroting kunnen zorgorganisaties het saldo van financiële baten en lasten optimaliseren en de consequenties van beleidsvoornemens inschatten.

  Willem de Boer, bestuursvoorzitter MC Slotervaart

  ‘We moeten mensen toegang geven tot de beste zorg’

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.